Бил Клинтън: Спрете с глупостите в Северно Косово

1710
Бил Клинтън: Спрете с глупостите в Северно Косово
Снимка: БГНЕС

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън, за когото се смята, че до голяма степен има основната заслуга за спирането на войната в Косово преди повече от 20 години, каза на косовското правителство да прекрати действията си в северната част на страната, където живеят предимно сърби и през последните няколко месеца напрежението ескалира, предаде Ройтерс.

Северно Косово, дом на 50 000 етнически сърби, се сблъска наскоро с най-сериозната ескалация на напрежението, откакто Прищина обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Насилието избухна в края на май, след като етнически албански кметове поеха постовете си след местни избори, в които участваха само 3,5% от избирателите, тъй като сърбите бойкотираха вота. Около 30 войници на мироопазващата мисия на НАТО в Косово КейФОР бяха ранени при сблъсъци с протестиращи сърби, от които около 50 пострадаха.

Бил Клинтън в България: Страната ви заема заслуженото й място в ЕС и НАТО (СНИМКИ)

България е заела заслужено място в Европейския съюз и НАТО, което ѝ се полага. Това каза 42-ият президент на САЩ (1993-2001) Бил Клинт...

„Лесно е за албанците, когато са мнозинство, да се опитат да използват момента да отбележат точка. Но това, което наистина трябва да направим, е да спрем с глупостите“, каза Клинтън по време на церемония в Тирана, на която получи медал от албанския премиер Еди Рама.

Клинтън беше най-отявленият привърженик на намесата на НАТО за спиране на избиването на косовски цивилни от сръбските сили, като част от репресиите на Белград през 1998-99 г. срещу въоръжения бунт на косовските албанци, отбелязва Ройтерс.

САЩ и Европейският съюз, основните съюзници на Косово, обвиниха главно косовския премиер Албин Курти за разпалването на напрежението в Северно Косово заради назначаването и въвеждането на четирима кметове в сградите на общините с помощта на полицията въпреки несъгласието на местните сърби.

"Какъв важен политически въпрос би могъл да бъде разрешен по начина, по който тези четири малки града се управляват?", попита Клинтън.

Клинтън: Още през 2011 г. разбрах, че е въпрос на време Путин да нахлуе в Украйна

Бившият американски президент Бил Клинтън разказа, че още през 2011 г. осъзнал, че е "само въпрос на време" Владимир Путин да предприем...

В Белград нидерландският премиер Марк Рюте посочи, че нарастващото напрежение между Белград и Прищина „създава голямо притеснение, както и нарастващото насилие“.

След като се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич, той подчерта важността на това Белград и Прищина да предприемат стъпки за деескалация и нормализация на отношенията.

„Изключително важно е за широкия регион и Европа като цяло. Докато войната в Украйна бушува, е по-важно от всякога да действаме заедно“, каза Рюте.

ЕС вече наложи санкции на Косово, включително спиране на голяма част от икономическата помощ, и заплаши да въведе още мерки, ако Курти не отстъпи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com