Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: Доставката на американски оръжия на Украйна стабилизира фронтовата линия

29 май 2024, 21:22 часа • 9968 прочитания

Доставката на американски оръжия на Украйна ѝ помага да стабилизира фронтовата линия. Това заяви днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, допълвайки, че Вашингтон работи усилено по доставката на допълнителни средства за противовъздушна отбрана на страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Още: Блинкен: Ще адаптираме помощта си за Украйна, за да е адекватна на руската агресия

Изказвайки се по време на пресконференция в Кишинев, където е на посещение, Блинкен заяви, че подкрепата за Киев показва ясно на руския президент Владимир Путин, че не може да издържи повече от Украйна. Държавният секретар заяви, че Русия се е възползвала от забавянето на приемането на пакета военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, но допълни, че въоръжението сега достига до бойното поле и ще окаже влияние. „Виждаме, че то има реален ефект, включително стабилизирайки фронта“, заяви той.

Още: Зеленски за посещението на Блинкен: С каква цел дойде ли? Ето какво ще получим

На пресконференция с президента на Молдова Мая Санду при днешното си посещение в Кишинев Блинкън похвали извънредната устойчивост на страната въпреки „тормоза“ от страна на Русия и нейните опити да всява дезинформация, да използва корупцията и да предизвиква антиправителствени протести. Той заяви, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън работи с Конгреса за предоставянето на допълнителни 50 млн. долара за Молдова, за да се помогне на страната да устои на руската намеса, включително чрез реформи в секторите на енергетиката и земеделието. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес