Бразилия поиска от МВФ да обмисли данък за най-богатите

25987
Бразилия поиска от МВФ да обмисли данък за най-богатите

Бразилският финансов министър Гиду Мантега призова Международния валутен фонд да положи повече усилия в борбата срещу неравенствата, конкретно като обмисли данък върху най-богатите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Фондът започна да обръща повече внимание на изострянето на неравенствата, но трябва да превърне това в конкретни препоръки", казва Мантега в изявление, публикувано от името на Бразилия и десетина по-малки държави.

Половината богатство на света - в ръцете на 67 души

67-те най-богати хора в света притежават богатство колкото половината от по-бедната част от населението на света, заяви британската н...

"МВФ би могъл например да определи показатели, които да помогнат на правителствата да установят възможностите си за увеличаване на данъците на хората с най-високи доходи, без да вредят на заетостта", предлага бразилският финансов министър.

Мантега също предлага "да се помогне на страните да увеличат прогресивността на данъчните си системи и да подобрят системите си за социално осигуряване". Идеята за данъци за най-богатите бе спомената от самия МВФ миналата есен.

За всеобща изненада фондът формулира идеята за създаване на данък върху частните спестявания за запълване на държавните дефицити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com