Бразилският министър за борба с корупцията подаде оставка заради "Петробрас"

488
Бразилският министър за борба с корупцията подаде оставка заради "Петробрас"
Снимка: Getty Images/Guliver

Бразилският министър за борба с корупцията Фабиано Силвейра подаде оставка след разкриването на аудиозапис, в който той критикува разследването за корупционния скандал около бразилския държавен енергиен гигант "Петробрас", съобщиха официални източници, предаде AFP. 

Силвейра е вторият министър, който напуска преходното бразилско правителство в рамките на една седмица. На 23 май министърът на планирането Ромеро Лука подаде оставка след разпространението на запис на разговор, в който иска спиране на разследването по скандала с "Петробрас", в който самият той е замесен. На следващия ден той подаде оставка, припомня БГНЕС.

Дилма Русеф: Спирането на корупционно разследване е истинската причина за импийчмънта срещу мен

Временно отстранената от длъжност президентка на Бразилия Дилма Русеф смята, че истинската причина за започналия импийчмънт срещу нея е...

В сегашния аудиозапис, разпространен от телевизия "Глобо", се чува как Силвейра обсъжда голямата антикорупционна операция, която разкри корупцията около държавната петролна компания. Негови събеседници са председателят на сената Ренан Калейрос и бившият президент на филиала на "Петробрас", "Транспетро" Серджио Мачадо. И двамата са обект на разследване във връзка с корупционния скандал. Разговорът датира от март, когато Силвейра е член на Националния съвет по правосъдие. Той уверява събеседниците си, че прокуратурата е загубена в аферата "Петробрас" и съветва Мачадо как да се справи с разследването срещу него.

Същевременно съветът на директорите на бразилския държавен енергиен гигант „Петробрас“ избраха на извънредно заседание бившия министър Педро Паренте за длъжността президент на компанията, информира РИА Новости.

Паренте е бил министър на три различни министерства в периода 1995-2003 г. Между 1999 г. и 2002 г. е част от съвета на директорите на Петробрас, а от 2002 г. е негов председател.

Предполага се, че Паренте ще използва опита си, за да укрепи имиджа на "Петробрас" на фона на корупционните скандали в страната и падането на цените на петрола на световния пазар.

Новото бразилско правителство е факт при скандал - хакери пробваха да изнудват наследника на Русеф

Изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер сформира ново правителство, което определи като правителство на националното...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка