Бунтът срещу Тръмп заради указа срещу мюсюлманите расте, той се оправдава и с Обама

2550
Бунтът срещу Тръмп заради указа срещу мюсюлманите расте, той се оправдава и с Обама
Снимка: Getty Images/Guliver

Главните прокурори на 15 американски щата осъдиха указа на президента Доналд Тръмп за миграцията, окачествявайки го като "незаконен". Съвместното изявление по въпроса е на главните прокурори на щатите Ню Йорк, Калифорния, Пенсилвания, Вашингтон, Масачузетс, Хаваите, Вирджиния, Кънектикът, Върмънт, Илинойс, Ню Мексико, Айова, Мен, Мериленд, Орегон, а също и федералния окръг Колумбия, в който е столицата Вашингтон, пише БГНЕС.

"Осъждаме незаконния указ на президента Тръмп, който противоречи на конституцията и не съответства на американските ценности… Убедени сме, че в крайна сметка този указ ще бъде отменен от съдилищата", се изтъква в заявлението. Припомняме, че федералният съдия от Бруклин Ан Донъли вече взе решение срещу текстове от указа, с които по летищата в САЩ бяха блокирани стотици мюсюлмани от държави в Близкия изток и Африка.

Apple, Google и Facebook осъдиха имигрантския указ на Тръмп

Най-големите в света технологични компании осъдиха имигранционния указ на Доналд Тръмп, след като техни служители настояха да се излез...

В петък (27 януари) Тръмп подписа указ "За защита на страната от влизане на чуждестранни терористи". Според него се забранява влизането в САЩ за срок от 90 дни на всички граждани от 7 държави (Иран, Ирак, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан), спира се приемането на бежанци за срок от 120 дни и се забранява за неопределен период приемането на бежанци от Сирия. Заради това решение не е ясно дали номинираният за "Оскар" ирански режисьор Асгар Фархади ще може да присъства на церемонията.

"Искам да кажа, че това не е забрана за мюсюлманите, както невярно съобщиха медиите. Това не е въпрос на религия, това е въпрос на терора и сигурността в нашата държава". Това се казва в специално заявление на президента Доналд Тръмп по повод протестите срещу издадения от него указ за ограничаване достъпа в САЩ на лица от 7 мюсюлмани държави.

Американският президент отбеляза, че в света има над 40 държави, в които живеят много мюсюлмани и върху които не се разпространява действието на указа му. Тръмп е съгласен, че Америка е нация на мигранти, но подчерта, че властите смятат да "защитават нейните граждани и границите". Той също припомни, че предшественикът му Барак Обама също е въвеждал временни ограничения за влизане в САЩ на граждани от някои държави.

„Моята политика прилича на тази, която президентът Обама следваше през 2011 година, когато забрани визи за бежанци от Ирак за шест месеца. Седемте държави, посочени в указа, са същите страни, които бяха определени от администрацията на Обама като източници на терор“, припомни Тръмп.

Британците искат с петиция Тръмп да не може да бъде приеман от кралицата

На сайта на британския парламент в интернет, където се подават официални обръщения за разглеждане от депутатите и правителството, е пуб...

„Ние отново ще издаваме визи за всички държави, след като бъдем убедени, че в близките 90 дни сме разгледали и реализирали най-безопасните стратегии“, се казва още в изявлението на президента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com