"Черното не е престъпление": Какво става в САЩ?

5072
"Черното не е престъпление": Какво става в САЩ?
Снимка: Gettyimages

"Черното не е престъпление". Лозунгът бе издигнат от няколко души пред полицейското управление в Детройт. Впоследствие тълпата нараства до над 1000 протестиращи. Хората започват да блокират пътни артерии, скандират и освиркват. И така по свидетелства на The New York Times недоволството залива десетки други американски градове в различни щати. Защото в основата му е посегателството срещу цветнокож гражданин, което завършва с гибел.

Един човек е загинал в Детройт в резултат на стрелба, открита от неизвестен извършител. Това се случва на фона на протестите на възмутените от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд след задържането му от полицията в Минеаполис. Според разкази на изданието The Detroit News, неидентифициран засега извършител е открил стрелба по тълпа от автомобила си, в резултат на което умира 19-годишен младеж. Протестите в Детройт са ознаменувани и с арести на над 40 души. 

Какво става в САЩ?

Масовите безредици в редица градове на САЩ започнаха, след като в интернет беше публикувано видео, което показва ареста на Флойд на 25 май в Минеаполис по подозрение, че е платил с фалшиви банкноти в магазин. Заради напрежението, в града бе наложен полицейски час. Полицаят, който уби 46-годишния мъж, е задържан и с повдигнато обвинение за убийство. След смъртта на афроамериканеца, Дерек Шоувин беше уволнен, но след обществения натиск и гръмките лозунги по улици и площади, се стигна и до задържането му.

Междувременно и властите в Минеаполис започнаха да арестуват протестиращите, които се противопоставиха на новоиздадената от полицията заповед в петък вечерта. На фона на това Пентагонът предприе рядка стъпка, като нареди на армията да приведе няколко военно-полицейски подразделения в готовност за разполагане в Минеаполис. 

Заповедите за готовност са дадени устно в петък, след като президентът Доналд Тръмп поиска от министъра на отбраната Марк Еспър варианти как военните да помогнат за потушаване на размириците в града.

Ердоган заклейми расисткия подход около смъртта на чернокож в САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заклейми американските полицаи, виновни за убийството на невъоръжен чернокож, като "расисти" и ...

Тръмп отправи искането в рамките на телефонно обаждане от Овалния кабинет, в който, освен Еспър, участваха още съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън и няколко други високопоставени лица. 

Междувременно Тръмп заяви, че е разговарял със семейството на Джордж Флойд. Това става след като по-рано държавният глава бе критикуван заради коментара си в Twitter, в който окачестви протестиращите в Минеаполис срещу полицейското насилие като „бандити” и предупреди, че „щом започнат грабежи, ще започне и стрелба”. В последния си направен коментар по темата, Тръмп заяви, че подкрепя мирните протести, но написа също, че „не може да допусне ситуацията в Минеаполис да прерасне в беззаконие, анархия и хаос”.

"Това не може да бъде нормално за Америка"

Бившият президент Барак Обама междувременно реагира остро на събитията. Обама каза, че смъртта на чернокожия мъж "не може да бъде нормална през 2020 г. в Америка. Ако искаме нашите деца да израснат в нация, която живее според най-висшите си идеали, можем и трябва да бъдем по-добри“, посочи Обама в изявление, цитиран от СNN. Той коментира още, че най-голямото бреме ще се падне на полицаите в Минесота, които трябва да гарантират, че смъртта на Флойд ще бъде подробно разследвана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Призив към Русия: САЩ и Япония напомниха да не се разполагат ядрени оръжия в Космоса

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...