CNN: Какви сигнали чака разузнаването на САЩ за инвазията на Русия в Украйна?

5333
CNN: Какви сигнали чака разузнаването на САЩ за инвазията на Русия в Украйна?
Снимка: Getty Images

Кибератака срещу енергийната мрежа на Украйна, придвижване на руски батальони и танкове по границата и навлизане в обсега на стрелбата, а може би дори атака с ракети с голям обсег – всичко това са потенциалните признаци, които американските и европейските официални лица следят отблизо и които биха могли да разкрият, че президентът Владимир Путин напредва с инвазията в Украйна. С повече от 100 000 руски войници, събрани по границата с Украйна, чийто брой продължава да расте, военните и разузнавателните служители внимателно проучват последните тактически маневри, за да се опитат да предвидят кога Москва може да премине от заплаха за инвазия към нейното физическо начало.

Представители на САЩ твърдят, че следят отблизо кибератаките, подобни на тази, която засегна украинското правителство миналия месец. Те наблюдават не само руските войски, които се струпват на границата, но и къде са разположени. Следят какво прави Русия с оборудването си, като например танкове, които биха били от основно значение за всяко сухопътно нахлуване.

В същото време настоящи и бивши служители разказват пред CNN, че в крайна сметка може да няма ясен сигнал за атака срещу Украйна. Подобно на тътена на земетресение, може да има малко или никакво предварително предупреждение за инвазията, преди тя да започне.

От една страна, всички сили, които могат да нахлуят без предупреждение, вече са разположените и са „с необходимия брой и с правилните възможности", заяви пред CNN служител на западно разузнаване.

Бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър заяви, че САЩ може да не забележат началото на цялостно нахлуване, докато не го видят. "Ако се стреля по Киев или други големи градове, тогава ще знаете, че битката е реалност", каза Клапър.

Оценката помага да се обясни защо президентът Джо Байдън и високопоставени американски служители предупредиха, че руското нахлуване е неизбежно - обяснение, което разгневи украинските официални лица, тъй като Кремъл може да се нуждае от много малко време преди да започне атаката.

Инвазията може да се случи "всеки ден“

Макар Белият дом да заяви, че вече няма да нарича руското нахлуване "неизбежно", високопоставен служител на администрацията заяви, че оценката, че нападението може да се случи "всеки ден", остава валидна, тъй като руснаците са увеличили логистиката и поддръжката на силите си на границата, както и допълнителните нападателни и отбранителни оръжия.

Руски официални лица многократно отрекоха, че се готвят да нахлуят в Украйна, обвинявайки Запада, че е отговорен за ескалацията на напрежението там.

Според двама американски служители, запознати с въпроса, в сряда Белият дом е одобрил план, представен от Пентагона, според който близо 2 000 американски военнослужещи в Полша ще помагат на американците, които може да се опитат да се евакуират от Украйна, ако Русия нахлуе. Понастоящем американските сили не са упълномощени да влязат в Украйна, ако избухне война, и не се планира те да провеждат евакуация като операцията на САЩ в Афганистан миналата година, подчертават служителите.

Байдън призова сънародниците си да напуснат Украйна сега, а служители на Държавния департамент заявиха, че може да не са в състояние да помогнат на американците, които все още се намират в страната, ако Русия нахлуе.

Длъжностните лица твърдят, че има разлика между различните потенциални сценарии - дали Русия ще атакува Украйна целенасочено или Кремъл се готви за пълномащабно нахлуване в страната, за да се опита да свали правителството в Киев. Във втория случай руснаците ще се нуждаят от повече войски по границата, а сателитните снимки ще заснемат продължаващото струпване на войски, което Западът наблюдава от месец.

Официалните лица предупредиха, че Путин може да започне да използва и артилерия с далечен обсег, за да атакува Украйна, при което няма да е необходимо сухопътните сили да са в обсега на действие.

Все пак едно от основните неща, които САЩ наблюдават, е кога значителен брой руски сили ще напуснат тренировъчните си полигони в близост до границата и ще се придвижат в обсега на стрелба на целите си, които са конкретни сухопътни позиции, каза един от служителите на администрацията.

САЩ на нокти: Започнаха военните учения на Русия и Беларус

Москва и Минск започнаха днес съвместните военни учения "Съюзническа решимост - 2022", съобщи руското министерство на отбраната. Маневр...

Друг сигнал, който американските служители наблюдават, е движението на руските танкове. Един от признаците, че руските военни се подготвят за инвазия, е ако започнат да движат танковете по границата, да ги включват или изключват, каза служителят, защото ако седят там и не се движат в продължение на няколко дни, нафтата може да замръзне. Ако ги включват и изключват, това не може да се случи, което означава, че танковете ще бъдат готови да тръгнат бързо. Досега сателитните снимки показват, че те просто стоят там.

Времето в Украйна също би могло да изиграе роля, като оценката е, че по-ниските температури и замръзналият терен биха улеснили руското нахлуване.

Основното съмнение е, че (всяка руска инвазия) може да бъде подкрепена от кибератака.

Американски служители следят отблизо за всякакви признаци на кибератаки срещу украинската критична инфраструктура и са в контакт с украинските си колеги по този въпрос, заяви един от американските служители пред CNN. Едно от опасенията е, че Русия може да използва хакерските си умения, за да се опита да подкопае общественото доверие в украинското правителство.

Откакто Русия анексира Крим през 2014 г., има подозрения, че руски хакери многократно са нарушавали функционирането на украинската критична инфраструктура, включително чрез прекъсване на електрозахранването в някои части на страната през 2015 г. и 2016 г.

САЩ нямат данни за нова заплаха от Русия за Украйна, Макрон изключи връщане назад за сферите на влияние

В момента САЩ не виждат пряка заплаха от Русия за източния фланг на НАТО от Русия. Това заяви пред репортери Джон Кърби, говорител на М...

"Киберпространството е идеалният инструмент, който Русия може да използва преди инвазия", казва Джон Халткист - вицепрезидент на отдела за разузнавателен анализ във фирмата за киберсигурност Mandiant, който следи отблизо руската хакерска група, обвинена за нарушенията през 2015 и 2016 г. "Можете да използвате (кибероперациите), за да бъдете агресивни, да сигнализирате (за намеренията си) и потенциално да ерозирате влиянието на противника си, преди да полетят куршумите или без да е необходимо ситуацията да ескалира до война."

Официални лица твърдят, че Русия вече използва така наречените техники на хибридната война - неконвенционални тактики като кибератаки, информационна война и известните "малки зелени човечета", на които Русия разчиташе в навечерието на нападението си над Крим през 2014 г., поради което е трудно да се определи всеки един инцидент като окончателен сигнал, че Москва се готви да нахлуе. Миналата седмица Държавният департамент заяви, че Русия е готова да изфабрикува "претекст за инвазия" чрез видеоклип под фалшив флаг.

Западният служител отбеляза, че миналия месец Украйна е била засегната от кибероперация, която не е предшествала конвенционална руска атака. "Това е един от най-трудните въпроси, защото базовото ниво на активност е толкова високо. Еднократният случай може да не е търсеният от нас индикатор, че започва кампания", твърди експертът.

Още: Форбс: Русия заплашва Европа с ракети МиГ-31К (ВИДЕО)

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка