Американски журналист: 8 предупредителни знака, че Русия започва война

18786
Американски журналист: 8 предупредителни знака, че Русия започва война
Снимка: Getty images

Какво ще се случи две седмици преди Русия да обяви война описва колумнистът Кайл Мизоками в материал за „Popular Mechanics“. Струпването на военна техника и войски близо до границата с Украйна накара много правителства в Европа, както и САЩ, да вярват, че някаква форма на военна атака срещу Украйна е неизбежна. Досега Русия е дислоцирала над 100 000 войници край Беларус и Украйна, като всеки ден броят им се увеличава, пише журналистът. Освен сухопътните сили има бойни машини, танкове, артилерийски оръжия, хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана, възлизащи на стотици бройки, а Москва привика подразделения от Владивосток (от хиляди километри разстояние) и като цяло вложи толкова много усилия в операцията, че изглежда малко вероятно тези сили да са натрупани за обикновена демонстрация на сила.

Никой освен руския президент Владимир Путин не знае какво възнамерява да предприеме по отношение на Украйна, но нещата не изглеждат добре за Киев, пише още журналистът.

Но голяма война, за която експертите предупреждават, че може да бъде най-сериозният конфликт в Европа от близо 80 години насам, вероятно няма да започне в един момент, смята Мизоками. Според него трябва да се следи за тези осем предупредителни сигнала, които ще бъдат ясен знак, че военният конфикт е съвсем близо:

Запаси от гориво и боеприпаси

Ако Русия започне да складира огромни количества дизелово и авиационно гориво, както и боеприпаси, това ще е тревожен сигнал. Засега такива военни запаси все още не са позиционирани близо до украинската граница. Освен това Русия все още не е разположила и полеви болници в района на предполагаемите военни действия. Ако видеоклиповете, показващи руската мощ, преминат от бойни танкове към камиони и цистерни за съхранение на гориво, това вече ще означава, че Путин не просто показва армията си – той възнамерява да я използва.

Кибервойна

Съвременната война включва не само традиционни кинетични средства, но и кибервойна. Може да се очаква руските военни хакери да се насочат към компютърните мрежи на Украйна, особено тези, които принадлежат на националното правителство, комуналните услуги, финансовите институции и службите за спешна помощ. Украинците може да се окажат без достъп до банковите си сметки, електрозахранването в разгара на мразовитата зима може да бъде повредено. Целта би била деморализиране на украинския народ и загуба на доверие в правителството му.

САЩ и НАТО отхвърлиха претенцията на Русия Украйна да не бъде приемана в Алианса

Съединените щати и НАТО отхвърлят руските претенции да не се допуска членство на Украйна в Алианса. Те предадоха на Русия официалните с...

Заглушаване на GPS

Друг начин за атака е да се пречи на достъпа на Украйна до глобалната система за позициониране (GPS) или неговото фалшифициране. В първия случай това няма да позволи да се получават GPS данни, докато във втория GPS данните ще бъдат подвеждащи. Това може да затрудни координацията между украинските военни части и допълнително да деморализира населението. Русия използва свои собствени спътници за позициониране, навигация и синхронизация (известни като ГЛОНАСС), така че самите руснаци няма да бъдат засегнати.

Атакуващи подводници

Една предпазна мярка, която Русия би могла да предприеме, е да изпрати възможно най-много атакуващи подводници в Северния Атлантически океан в дните преди началото на конфликта. Новите подводници с крилати ракети "Ясен" на руския флот могат да бъдат използвани за атака на товарни кораби, доставящи на Украйна военно оборудване.

Електронна война

САЩ: Газопроводът "Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна

Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът "Северен поток 2" между Русия и Германия няма да бъде пуснат в експлоатация, ако Р...

Руските войски за електронна война също ще задействат страховитите си системи дни преди действителната атака с двойна цел - да събират информация и да усложнят отбранителната подготовка на Украйна. Руските самолети за радарно и електронно разузнаване Илюшин Ил-20 ще летят по границата, за да идентифицират противниковите сухопътни сили и да наблюдават трафика на правителствените и военни комуникации. Самолетите за ранно предупреждение Бериев А-50 ще наблюдават украинските и натовските самолети.

Изключване на социалните мрежи

Още едно действие, което може да се очаква, е спирането на руските социални медии седмица преди конфликта. Социалните мрежи на Русия дават много полезна информация, която може да бъде споделена по невнимание с останалия свят и която би могла да позволи проследяване на руските военни движения. Другата причина, поради която Москва би ги ограничила, е за да контролира информацията за евентуални приятелски жертви.

"Малки зелени човечета"

В началото на руско-украинската война през 2014 г. мистериозни въоръжени мъже, носещи зелени маски и униформи, се разпръснаха из Кримския регион на Украйна. „Малките зелени човечета“, кръстени така по цвета на техните униформи от руските сухопътни войски, бързо постигнаха ключови цели и станаха причина за истинско объркване сред противника. Това всъщност бяха руски командоси.

Италиански експерт: Изтеглянето на чужденци от Украйна само обостря напрежението

"Решението на кризата Русия - Украйна може да бъде намерено само чрез дипломатически действия, насочени към общо решение за сигурността...

Възможно е това да се повтори в часовете преди руската атака. Но може би украинците няма да бъдат хванати неподготвени този път и това няма да има същият ефект, както преди осем години.

Разузнаване с дронове

И накрая, руските военни дронове с малък обсег ще извършат разузнаване в последните минути на украинските позиции, събирайки колкото се може повече информация. Русия би загубила някои от тях заради огъня на отбраната, но това ще бъде малка цена в замяна на получените разузнавателни данни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа