ЦРУ предупредило Обама: Путин изрично е наредил да се помогне на Тръмп

7321
ЦРУ предупредило Обама: Путин изрично е наредил да се помогне на Тръмп

Централно разузнавателно управление (ЦРУ) е разполагало с разузнавателна информация от миналия август, че лично руският държавен глава Владимир Путин е наредил провеждането на операция в помощ на Доналд Тръмп по време на президентските избори в САЩ миналата година. Информацията е придобита от дълбоко законспириран източник в Кремъл и е лично предадена на Барак Обама от тогавашния директор на ЦРУ Джон Бренън - извън официални канали. Това съобщава The Washington Post.

Според авторитетната американска медия Путин е издал директива по отношение на операцията - да се направи всичко възможно Хилари Клинтън да загуби или минимум кампанията и имиджът ѝ да бъдат сериозно засегнати. Информацията е изненадала Белия дом и тогавашния президент Барак Обама и е поставила в трудна ситуация ръководството на американското разузнаване и цели пет месеца са били обсъждани варианти. Предприет е по-умерен подход, като за това е повлияла най-вече увереността, че победата на Клинтън е сигурна. Припомняме, че тя беше кандидат на Демократическата партия, а именно като кандидат на тази партия Обама стана президент. Освен това самият Обама се сблъскваше с обвинения, че оказва влияние на предизборните кампании.

Тайните служби отричат да са записали вечерята между Тръмп и Коми в Белия дом

Американската служба за охрана на президента и на високопоставени ръководители от администрацията във Вашингтон "Сикрет Сървис" заяви, ...

В крайна сметка САЩ са изпратили предупреждение до Москва, а Обама е решил да изгони от САЩ 35 руски дипломати, като това стана факт след победата на Тръмп, като евентуални по-сериозни ответни мерки са били оставени за след изборите. Имало е най-малко четири предупреждения – директно между президентите Путин и Обама, на ниво началници на разузнаване и на дипломатическо ниво. Според разузнаването този натиск е имал ефект и според него Москва е преустановила намерението си да саботира вота. Американските власти са били готови и с наказателни мерки спрямо Русия, сред които още санкции, информация, която би могла да компрометира самия Путин и дори кибератаки срещу руска инфраструктура. Описанието, давано от The Washington Post, е, че са били разположени "кибер бомби", които все още могат да бъдат задействани и това в момента зависи от Тръмп.

The Washington Post посочва, че още щом разузнавателната информация е била получена, Белият дом я е разглеждал като сериозна заплаха за националната сигурност, коментира БГНЕС. Била е създадена и секретна група, която да потвърди сведенията и да изготви отговор, но вече е било много късно да се действа по разкритията на WikiLeaks за Демократическата партия и кампанията на Клинтън - т.нар. скандал с имейлите на Клинтън в качеството и на държавен секретар. Затова фокусът на службите е бил насочен върху това дали Москва би могла да се намеси на самите избори от 8 ноември като хакне регистрационните списъци или машините за гласуване. В това отношение стратегията на администрацията на Обама е успяла и от септември миналата година насам Русия на практика е спряла кибер атаките.

CBS посочва, че разследването за евентуалната руска помощ за Тръмп от страна на Конгреса се е съсредоточило върху това да установи дали съветниците в кандидат-президентската кампания на милиардера са успели да получат ценна информация от хакнати от руски хакери бази данни, включително с данни за американски избиратели. А бившият американски посланик в Русия от времето на втория мандат на Обама Майкъл Макфаул е категоричен, че Москва трябва да понесе много по-сериозни санкции и Конгресът трябва да действа в тази посока, тъй като действията на Кремъл са директно нарушение на суверенитета на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com