X
 
 

Данъчната реформа в САЩ - удар върху световния бизнес

5515 3
photo of Данъчната реформа в САЩ - удар върху световния бизнес
Снимка: iStock/Guliver
Световният бизнес търпи по-големи щети от данъчната реформа в Съединетите щати, отколкото от налагането на мита върху алуминия и стоманата, заяви за БНР Карла Кролаге от мюнхенския институт IFO. Една от първите големи реформи в програмата "Америка на първо място" беше намаляването на корпоративния данък щати, което трябва да облагодетелства местния бизнес, пропомня Кролаге:

"Много експерти се опасяват от намаляване на инвестициите в техните собствени държави и в същото време предполагат, че ще увеличат инвестициите заради данъчната реформа. Това важи изключително много за Латинска Америка. Там около 40 % от експертите споделят това притеснение. Висок е процентът на подобни отговори и от други развиващи се икономики, най-вече в Азия".

Тръмп плаши с 35% вносно мито германските автомобилни компании

Доналд Тръмп предупреди немските автомобилни компании, че може да наложи 35% мито за вноса на автомобили от Германия. В интервю за не...

Азиатският пазар ще бъде най-сериозно ударен и от въведените мита. „Китай беше сред държавите, в която повечето експерти смятаха, че страната им ще понесе много големи загуби заради промяната в американската търговска политика“, посочи още Кролаге.

Още преди да измести фокуса на срещата на Г-7 върху Русия, американският президент Доналд Тръмп даде да се разбере, че по никакъв начин няма да направи крачка назад в търговската си политика. Нито лидерите на останалите шест държави, нито анализаторите имаха очаквания за пробив в преговорите и потушаване на напрежението, предизвикано от налагането на мита върху алуминия и стоманата, внасяни от Европейския съюз, Китай, Мексико и Канада. В предаването „Събота 150“ експерти анализираха политическата и икономическата цена на търговската война. Филип Леви от Чикагския съвет по глобални въпроси:

"Струва си да си спомним, че предшественикът на Тръмп - президентът Барак Обама, по време на предизборната си кампания твърдеше, че ще излезе от НАФТА, ако за шест месеца споразумението не бъде променено и че ще преименува Китай на "манипулатор на валута". Той обаче стана президент и каза: "Е, аз няма да ги правя тези неща". Ние просто имаме президенти, които обещават разни неща в кампанията си, които да им донесат по-голяма подкрепа и след това не ги изпълняват. Сега нещата са малко по-различни. В Съединените щати има задълбочен дебат върху това дали Тръмп наистина мисли нещата, които говори, и дали трябва да го вземаме насериозно или не. Много анализатори прогнозираха, че като много успешен бизнесмен, Тръмп ще бъде такъв и като президент. Като се има предвид първата година от мандата му, донякъде това се потвърди. Той намали данък "печалба" и много хора от бизнес средите харесват това. Ясно е, че той си пада по митата и обича да уволнява хората. Някои си мислеха, че това са празни приказки, но не - той го направи“.

Преди да започне търговска война, първата сериозна реформа беше в данъчната политика, припомни Карла Кролаге от Мюнхенския институт IFO. Тя е един от авторите на изследване как американската политика в областта на данъчното облагане и търговията влияе върху компаниите от различни държави:

"По отношение на данъчната политика повечето експерти смятат, че Съединените щати ще спечелят, но техните собствени държави ще изгубят. Това е по-скоро тълкувано като пренасочване на постъпленията, при митата ситуацията се оценява като такава, в която всички ще изгубят. Отговорите на експертите, особено когато говорим за данъци, варират и според държавата, която представляват. Съседните на Съединените щати държави - като Канада например или тези, които имат много добре развити инвестиционни проекти, не дават толкова негативни отговори. Когато експертите са от по-отдалечени региони - например Германия или Ирландия, очакванията за негативен ефект върху собствените им държави и целия Европейски съюз са много по-големи".

От юли ЕС започва да налага допълнителни мита при вноса от САЩ

Европейската комисия съобщи, че ответните мита върху американски стоки ще влязат в сила от юли. Колегията на комисарите одобри решение...

Не така стоят нещата с въвеждането на митата върху алуминия и стоманата, добавя Дорийн Боманс, която е съавтор на изследването. Компаниите от всички изследвани държави от Латинска Америка и Азия, са категорични, че от тази ситуация губят всички. Канада, Мексико и Китай вече въведоха реципрочни мерки, а при Европейския съюз няма влезли в сила такива.

"Най-предпочитаната възможност от всички беше сътрудничество с останалите държави. Някои от тях директно отговориха, че не искат ответни реакции. Малцина са тези, които подкрепят въвеждането на мита в отговор на американските. Въвеждането на обратни санкции не е просто политически сигнал, а реално обстоятелство, което ще затрудни европейските компании да търгуват с американските си партньори".

Кейлин Бърч от "Икономист интелиджънс юнит" - аналитичното звено на британското списание "Икономист", прогнозира известна изолация на Съединените щати:

"Трябва да правим разлика между политическа и икономическа изолация. Администрацията на президента Тръмп наистина погазва отношенията си с дългогодишните си партньори от Европейския съюз и страните от НАФТА. Тръмп действа по агресивен и непредсказуем начин, което може да направи Съединените щати изолирани в политически план. Аз не очаквам да се стигне до дипломатически пробив и обръщане на тази тенденция.

В чисто икономически план - очаквам да има известна изолация, защото е сигурно, че Съединените щати ще продължат политиката с вече наложените тарифи. Тук вече включвам и Китай. Мисля, че заедно с Канада, Мексико и Европейския съюз ще се стигне до пропорционална реакция. Със сигурност ще бъдат нанесени сериозни щети на тези икономики. Аз обаче не очаквам ситуацията да се влоши толкова, че да говорим за пълна изолация или за допълнително увеличаване на напрежението и истинска търговска война. Засега ние имаме само дискусия и сравнително ограничен негативен ефект".

ЕС оспорва решението на САЩ за митата в СТО

Европейският съюз оспорва решението на САЩ да въведат мита върху металите, внасяни от страните от съюза в рамките на Световната търго...

Ответните мерки срещу американските мита са върху стоки, които ще ударят определени щати.Съединените щати навлизат в изключително чувствителен период заради междинните избори през ноември, подчерта Кейлин Бърч.

"Съвсем очаквано е да видим засилващ се политически натиск, след като ефектът от наложените мита започне да "хапе" икономиките на някои щати. В Мексико ще има президентски избори следващия месец. Това означава, че по време на кампанията поне ще трябва да се ограничи максимално ефектът от наложените търговски мита".

Или казано другояче - и във вътрешнополитически, и в международен план - погрешен ход в неподходящото време, въпреки че се търси решение на сериозен проблем, пояснява Филип Леви:

"Това е сериозен въпрос - по какъв начин се подхожда към решаването на проблемите - с конструктивен диалог или чрез нанасяне на удари. За съжаление, администрацията на президента Тръмп вместо да удари Китай, реши да удари по-голямата част от нашите съюзници".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ако Д.Тръмп фиксира поведението си и не отстъпи и на йота от заявеното до тук,то ТОЙ ще се позиционира като НАЙ-ВЕЛИКИЯ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ.(няма логика ЕС и останалите пършивци,да ПАРАЗИТИРАТ върху АМЕРИКАНСКИЯ гръб) Ето така се ЗАЩИТАВАТ интересите на своята страна. Дълбок поклон-от мен-ПРЕЗИДЕНТЕ Тръмп
 • ДуПеСе да се закрие 2.1 ДуПеСе да се закрие преди 7 месеца Профил на трол?
  Плюхте Тръмп по поръчка на Клинтъновите фондации, а сега го хвалите?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ако Д.Тръмп фиксира поведението си и не отстъпи и на йота от заявеното до тук,то ТОЙ ще се позиционира като НАЙ-ВЕЛИКИЯ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТ.(няма логика ЕС и останалите пършивци,да ПАРАЗИТИРАТ върху АМЕРИКАНСКИЯ гръб) Ето така се ЗАЩИТАВАТ интересите на своята страна. Дълбок поклон-от мен-ПРЕЗИДЕНТЕ Тръмп
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 януари

Овен Това е ден, в който да потърсите нещо ново за себе си. Помислете какво не сте правили, но бихте искали да опитате и се втурнете в...

Последно в Актуално