Демократите в САЩ с агресивни действия за ограничаване на оръжията

655
Демократите в САЩ с агресивни действия за ограничаване на оръжията
Снимка: Getty Images/Guliver

Членовете на демократическата партия в САЩ практически блокираха работата на Сената, настоявайки техните колеги републиканци най-скоро възможно да разгледат законопроект, забраняващ продажба на оръжия на лица, заподозрени във връзки с терористична дейност. Заседанието продължи повече от 13 часа.

Сенаторът демократ Крис Мърфи обяви, че ще се изказва дотогава, докато Сенатът не разгледа внесения законопроект. Регламентът му позволява да излиза да прави изказвания колкото пъти сметне за нужно. Той беше подкрепен активно от своите колеги, които също не спират с изказванията си от парламентарната трибуна.

91% от заподозрените в тероризъм в САЩ са получили разрешение за оръжие

Поискалите разрешително за оръжие лица, които са в списъка на заподозрени за тероризъм, през 2015 година са го получили в 91% от слу...

В същото време с аналогично предложение излезе и главният противник на демократите - републиканецът Доналд Тръмп. "Аз ще се срещна с Националната оръжейна асоциация (НОА), която ме подкрепяше, за да обсъдя забрана за продажба на оръжия на хора от списъка на заподозрените в тероризъм или на такива, на които е забранено да ползват авиолинии".

Дебатите по този много спорен в САЩ въпрос избухнаха с нова сила след стрелбата в нощен гей клуб в Орландо, когато бяха убити 49 души.

Междувременно стана ясно, че ФБР не разполага с достоверна информация, че Омар Матин, който застреля 49 души в нощен бар в американския град Орландо, Флорида, е планирал и други нападения. Това каза на пресконференция говорителят на ведомството Рон Хопър. Той каза още, че ФБР е разпитало вдовицата на Матин - Нур Салман, но за момента не се наема да коментира възможността срещу нея да бъдат повдигнати обвинения в съучастие в нападението срещу дискотека "Florida Pulse". По-рано медии съобщиха, че срещу нея могат да бъдат повдигнати обвинения за това, че е знаела за намерението на мъжа си да извърши нападение, но не е съобщила за това на властите. Самата тя отрича да е била в течение на намеренията на Матин да атакува "Florida Pulse".

Медии съобщават също, че Матин може да е имал като цел за нападение също и развлекателния комплекс "Уолт Дисни Уърлд" във Флорида. Нур Салман признала пред следователите, че съпругът и "провел разузнаване" в парка, проучвайки възможността да бъде извършен там терористичен акт.

Тръмп ще иска забрана за имигранти от страни, "извършвали" атентати срещу САЩ

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп предложи да се спре потока имигранти от страни, замесени в миналото в атентатите срещу САЩ ...

В неделя (12 юни) 29-годишният американец от афганистански произход откри стрелба в нощния клуб "Florida Pulse", посещаван от хора с нетрадиционна сексуална ориентация и започна безразборна стрелба. Загинаха 49 души, а 53 са ранени. По данни на ФБР Матин е бил под влияние на екстремистка пропаганда и е споделял възгледите на терористичната групировка "Ислямска държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com