"Джеймс Уеб" откри странна планета

5092
"Джеймс Уеб" откри странна планета
Снимка: Thinkstock

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" е заснел изображения на кафява планета джудже, която излъчва странен червен цвят, съобщи „Giant Freakin Robot“, цитиран от БГНЕС.

Новото устройство с висока мощност снима дълбокия космос от седмици насам, давайки на света и на астрономите по-подробен поглед към далечни планети и звезди. С помощта на инструментите JWST NIRSpec и MIRI екзопланетата получи най-добрия си поглед досега и учените откриха, че тя е обвита в облаци от силикатни зърна, подобни на пясък. Първоначално планетата е открита през 2016 г., но сега е получен много по-подробен поглед върху нея. Тя е известна като VHS 1256 b и се намира на 72 светлинни години от нас в съзвездието Корвус.

Телескопът "Джеймс Уеб" засне екзопланета извън Слънчевата система

Най-модерният телескоп "Джеймс Уеб" направи първия в историята си кадър на екзопланета извън Слънчевата система. Изображението е създад...

Чуждата планета, известна като VHS 1256 b, е така нареченото "кафяво джудже". Така се наричат планети, които не са достатъчно големи, за да се възпламенят в звезди, но са прекалено големи, за да се считат за нормални планети. Всъщност тази планета е 20 пъти по-голяма от Юпитер. Кафявите джуджета не изгарят водород като повечето други планети, но произвеждат собствена светлина и топлина чрез изгаряне на деутерий. Астрономите смятаха, че червеникавото сияние на планетата се дължи на атмосферата, за която сега е установено, че е дива и неспокойна, тъй като се сменят различни газове. Астрономите са открили в атмосферата на планетата вода, метан, въглероден оксид, въглероден диоксид, натрий и калий.

Странното е, че събраните данни установяват, че VHS 1256 b е доста малка за кафяво джудже. Освен това тя се завърта на 360 градуса около Слънцето, което отнема около 17 000 земни години.

В момента тази нова непозната планета се проучва допълнително и за резултатите от нея се пише нова статия. Предварително изявление за откритията, направени от космическия телескоп "Джеймс Уеб", е достъпно на адрес arXiv.org.

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" работи вече от декември 2021 г. Досега телескопът е заснел някои доста завладяващи изображения. Наскоро той засне Юпитер и показа червените петна на планетата в по-зашеметяващи детайли. Видяхме по-ясно заснет дълбокия космос, а сега и този нов подробен поглед към това кафяво джудже. Надяваме се, че научната общност ще продължи да споделя тези изображения с обществеността, дори и да открие нещо много по-тревожно. Със сигурност заслужаваме да знаем дали в дълбокия космос има друг живот.

Вълнуващ момент, чакан четвърт век: "Джеймс Уеб" изпрати първите си научни снимки

Екипът на космическата инфрачервена обсерватория „Джеймс Уеб“ представи първите научни данни, получени от телескопа. Те вкл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com