Джо Байдън е категорично за импийчмънт на Доналд Тръмп

3417
Джо Байдън е категорично за импийчмънт на Доналд Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Избраният президент на САЩ Джо Байдън обсъди с американските депутати въпроси, свързани с възможния импийчмънт на настоящия президент на страната Доналд Тръмп. Демократът каза това по време на реч в Нюарк (Делауеър), излъчена от централните канали, съобщава БГНЕС.

„Говорих с някои хора от Сената днес“, каза Байдън. Както той обясни, дискусията се отнасяше до това дали сенаторите ще могат едновременно да се справят с процедурата за импийчмънт, както и да се споразумеят по въпроси относно одобрението на кандидатите на Байдън за ключови постове в новата администрация и разпределението на финансова помощ в областта на пандемията. "Мисля, че президентът Тръмп не трябва да остане на власт. Точка", предава буквално словата на Байдън неговата пресслужба.

"Обединена Америка" - мотото за встъпването в длъжност на Джо Байдън

Встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън ще бъде под надслов "Обединена Америка". Това съобщи ръководителят н...

Байдън повтори, че замесените в бунтовете в центъра на Вашингтон трябва да носят отговорност. „Мисля, че това е мнението на преобладаващото мнозинство от демократите и републиканците в Конгреса“, добави той.

Най-малко 218 американски конгресмени от Демократическата партия са обещали подкрепа за резолюцията за импийчмънт на действащия президент на републиканската партия Доналд Тръмп, съобщава „Политико“, отбелязвайки, че има достатъчно депутати, които да одобрят документа, когато той бъде гласуван в Камарата на представителите на САЩ.

Инициативата беше внесена в долната камара на законодателния орган на САЩ по-рано. В резолюцията има само едно обвинение - подбуждане към бунт. Авторите на документа са убедени, че Тръмп с поведението си в деня на безредици в Конгреса на САЩ „демонстрира, че ще остане заплаха за националната сигурност, демокрацията и конституцията, ако му бъде позволено да остане на поста си“.

Както отбелязва „Политико“, председателят на парламента Нанси Пелоси (демократ от Калифорния) даде да се разбере, че ще постави документа на гласуване, ако самият Тръмп не подаде оставка или бъде отстранен от длъжност чрез прилагане на 25-та поправка към Конституцията на САЩ. По-рано „Вашингтон пост“ съобщи, че гласуването на резолюцията за импийчмънт може да се проведе в Камарата на представителите още в сряда.

Байдън избра Уилям Бърнс за шеф на ЦРУ

Бъдещият президент на САЩ Джо Байдън обяви в понеделник Уилям Бърнс за свой избраник да ръководи Централното разузнавателно управление,...

Ако документът бъде одобрен в долната камара, Сенатът ще трябва да се заеме с въпроса за импийчмънта. Според работния график на горната камара на законодателната власт, обаче той може да премине към разглеждане на делото за импийчмънт след края на президентския мандат. Сенатът ще заседава, за да обсъди важни въпроси, свързани с гласуването до 19 януари. Президентският мандат на Тръмп изтича на 20 януари по обяд. В интервю за Си Би Ес в неделя Пелоси подчерта, че мнозина подкрепят импийчмънта на държавния глава поради факта, че той няма да позволи на републиканеца да се кандидатира отново за президент

По-рано демократите вече бяха направили опит за импийчмънт на Тръмп, но Сенатът през февруари 2020 г. оправда държавния глава по двете обвинения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com