Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доналд Тръмп официално стана президент на САЩ

20 декември 2016, 05:42 часа • 2459 прочитания

Без особена драма премина гласуването в Електоралната колегия в САЩ, с което всъщност официално се избира държавен глава на страната.

Спечелилият на 8 ноември тази година повече електорални гласове кандидат-президент Доналд Тръмп ги реализира с лекота и в колегията, макар че двама от републиканците-електори не го подкрепиха. Въпреки това Тръмп достигна необходимия му брой електори - 270, и вече официално е президент на Съединените щати, предаде ABC. Сметката показва 305 електорални гласа за Тръмп. Той ще влезе в Белия дом от януари догодина.

Преди гласуването в социалните мрежи и особено в Twitter имаше куп призиви към електорите да гласуват срещу Тръмп. Припомняме, че той спечели по-малко абсолютни гласове на изборите - за съперника му Хилари Клинтън вот дадоха повече хора, но Тръмп спечели повече щати от нея.

Президентските избори в САЩ са двустепенни. По Конституция жителите гласуват за кандидат-президентите, но кандидатите получават техните гласове не пряко, а чрез Електорална (избирателна) колегия. Избирателната колегия се състои от 538 членове електори. Това число включва броя на представителите на отделните щати в двете камари на Конгреса (Камарата на представителите и Сената). Представителството на щатите в Конгреса обаче, съответно и в колегията, не е еднакво. Колкото по-голямо население има даден щат, толкова повече са представителите му в Конгреса, съответно толкова повече са и електорите му в електоралната колегия.

На два пъти в историята на САЩ за президент е избиран кандидатът с по-малко гласове от прекия вот на избирателите. Първият път това се случва през 1824 година, когато президент става Джон Куинси Адамс. Втория път това се случи в наше време. На изборите през 2000-та година кандидатът на демократите Ал Гор събра 48,4% от гласовете на избирателите, а републиканецът Джордж Буш-младши 47,9 процента. В избирателната колегия обаче Буш получи гласовете на 271 електори, а Гор на 266.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес