Доналд Тръмп призна официално Йерусалим за столица на Израел

3954
Доналд Тръмп призна официално Йерусалим за столица на Израел
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп призна официално Йерусалим за столица на Израел. Това се случи по време на обръщение, предава AFP.

Американският президент обяви също нов подход към израелско-палестинския конфликт. Тръмп обясни, че САЩ се стремят към мирно регулиране в Близкия изток, което да удовлетвори и двете страни, както и че скоро вицепрезидентът Майкъл Пенс ще посети Близкия изток.

Премиерът на Израел изрази надежди преди речта на Тръмп

Премиерът на Израел Бенямин Нетанхяху заяви в сряда, че нашата историческа и национална идентичност бива призната днес. Такова е водещо...

"Реших, че е време най-после да призная официално Ерусалим като столица на Израел... В съответствие със Закона за преместването на американското посолство в Йерусалим нареждам на Държавния департамент да започне подготовка за преместването на американското посолство от Тел-Авив в Йерусалим", се казва в съобщението на американския държавен глава.

Броени часове преди да обяви решението си Тръмп заяви, че според него то е било просрочвано твърде дълго. "Много президенти казваха, че искат да направят нещо по въпроса, но не предприеха действия, дали защото им липсваше кураж или просто промениха мнението си впоследствие", допълни президентът на САЩ.

Част от световните лидери и водещи дипломати вече изразиха несъгласието си с подобно действие. В понеделник Федерика Могерини обсъди с външния министър на Йордания Айман ас-Сафади последиците в случай, че САЩ признаят Йерусалим като столица на Израел: "Още в началото на тази година Европейският съюз беше достатъчно ясен, че очаква критична реакция на последствията, които подобни едностранни решения или действия могат да нанесат върху статута на Йерусалим. Това може да доведе до сериозни негативни последици в общественото мнение в различните държави", се казва в изявление от срещата.

Припомняме, че през юни американският Сенат одобри резолюция, която призовава администрацията във Вашингтон да изпълни гласувания още през 1995 г. закон за преместването на посолството на САЩ в Йерусалим до 31 май 1999 г. Предшествениците на Доналд Тръмп на президентския пост отлагаха изпълнението на закона с нарочна заповед на всеки 6 месеца, като посочваха, че статутът на града трябва да бъде определен на преговори между израелците и палестинците, тъй като Йерусалим е един от основните източници на разногласия в израелско-палестинския конфликт.

Тръмп: Решението за Ерусалим е просрочвано твърде дълго

Американският президент Доналд Тръмп заяви в четвъртък (местно време), че решението относно признаване на Ерусалим за израелска столица...

В края на ноември на съвещание в Белия дом Тръмп обаче посочи, че е време да удовлетвори молбата на Израел и се очаква в сряда (6 декември) той да обяви официално, че подкрепя твърденията на Израел, че Йерусалим е столица на еврейската държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com