Фактическият старт на процеса по импийчмънт срещу Тръмп показа - републиканците ще го бранят

2495
Фактическият старт на процеса по импийчмънт срещу Тръмп показа - републиканците ще го бранят
Снимка: Getty Images/Guliver

Искри прелетяха още със старта на фактическия процес за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, заради предложените правила за водене на заседанията в Сената. Демократите обвиниха републиканците в опит за "прикриване" на доказателства, че американският лидер е злоупотребил с правомощията си, предаде БГНЕС.

В първия ден от историческото изпитание пред Тръмп лидерът на републиканците Сената Мич Макконъл внесе резолюция относно процедурите, които не допускат доказателства от воденото разследване на президента. Макконъл поиска и съкратен каланедар на процедурите - особено спрямо тези на процеса срещу Бил Клинтън от 1999 година, който де факто не позволява на свидетелите да бъдат призовани, докато и двете страни не приключат спора по делото – нещо, за което демократите твърдят, че е предложение за предотвратяване на справедливо и открито производство. Макконъл предложи 2 дни, но внесе поправка дните да станат 3, като това позволява внасяне на доказателства, гледани от Камарата на представителите.

Обвинителите на Тръмп: Той трябва да бъде остранен

Президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да бъде отстранен от поста, за да бъде защитена националната сигурност и опазена системата за уп...

От своя страна лидерът на демократичното мнозинство Чък Шумър поиска да бъдат призовани важни свидетели по процеса - Робърт Блеър и служителят по въпросите на бюджета Майкъл Дъфи. Блеър е съветник на началника на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни, като работата и на двамата е свързана директно с оперативните действия по отпускането на военна помощ за Украйна - разковничето на процеса, тъй като обвинението се гради на твърдението, че Тръмп е спрял помощта, докато Киев не започне наказателно преследване на бившия вицепрезидент от управлението на Обама Джо Байдън и синът му Хънтър. Какво представлява украинската афера - припомнете си в този материал! Има огромна вероятност това да не се случи. Шумър иска и документи от Белия дом - записи на разговори между Тръмп и украинския президент Владимир Зеленски, както и записи на действията на Мълвейни, за да хвърлят светлина по процеса, но и това не изглежда много вероятно да се случи.

Предвид развитието на нещата, анализатори коментираха пред MarketWatch, че ако демократите не убедят поне четирима републиканци-сенатори да ги подкрепят за исканията на Шумър, процесът срещу Тръмп ще приключи скоропостижно - до другата седмица.

"Процесът на лидера Макконъл е преднамерено предназначен да скрие истината от Сената и от американския народ, защото той знае, че грешките на президента са неоспорими и изискват неговото отстраняване. Лидерът на републиканците в Сената избра да прикрие президента, вместо да спази клетвата си пред Конституцията", заяви в изявление председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Адам Шиф, който играе ролята на прокурор от страна на демократите и който ръководи разследването, довело до импийчмънта на Тръмп от 18 декември от Камарата на представителите, обвини Макконъл, че работи "в съгласие" с Белия дом, за да предотврати справедлив процес - защото сгъстеният график предполага заседания до късно през нощта, а тогава американците няма да могат да гледат какво става толкова осторожно.

Официално процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп отиде в Сената

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси подписа двете точки по процедурата за импийчмънт срещу президента на САЩ Дона...

След четири дни на встъпителни речи - до 24 часа за всяка от страните, сенаторите ще имат максимум 16 часа, за да задават въпроси на обвинението и защитата. След това ще има четири часа за обсъждания. Едва след тях ще се гласува дали да бъдат призовани други свидетели.

След като двата члена за импийчмънт, обвиняващи Тръмп в злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, бяха внесени в Сената миналата седмица, процесът му започва със 100-те сенатори - съдебните заседатели по делото - гласувайки по времева линия и правила за доказателства.

Това е едва третият път, когато президентът е изправен пред процес на импийчмънт, след Клинтън през 1999 година и Андрю Джонсън през 1868 година. Подобно на своите двама предшественици, Тръмп изглежда почти сигурен, че ще бъде оправдан от републиканското мнозинство в Сената, в процес, който може да бъде съкратен до две седмици.

Макконъл внесе в края на вчерашния ден (българско време) процедурите, които призоваха всяка страна да има по 24 часа за два дни, за да представи становището си по делото. Едва след това ще бъде разгледан въпросът за свидетелите: демократите твърдят, че трябва да бъдат изслушани ключови служители, чиито показания Белият дом до този момент е блокирал, но много републиканци отвръщат, че те са имали своята възможност и сега трябва да се задоволят с досегашните показания.

Демократите обещаха да се борят с предложените правила, обвинявайки Макконъл в ускоряване на процеса, което ще затрудни представянето на свидетели и документи. Но с 53 на 47 сенатори в полза на републиканците в Сената, партията на Тръмп има предимство и при определянето на процедурата.

Помпео и Еспер опитали да убедят Тръмп да не спира помощта за Украйна

Шефът на Пентагона Марк Еспер и държавният секретар на САЩ Майк Помпео са се опитвали да убедят президента Доналд Тръмп да не замразява...

Процесът започва четири месеца след избухването на скандала с Украйна и 10 месеца преди американците да отидат до урните, за да решат дали да изберат отново Тръмп за президент.

През това време Тръмп е в Давос, Швейцария, за Световния икономически форум, където повтори определението си за процеса срещу него като "измама". В Давос американският президент каза: "Срещаме се със световните лидери, с най-важните хора в света и връщаме в САЩ огромен бизнес". "Процесът е само измама", каза той. "Това е лов на вещици, който продължава от години и честно казано е позорен."

Правният екип на Тръмп подготви защита на 110 страници, която твърди, че Камарата не го е обвинила в никакво конкретно "престъпление", че разследването им е "фалшифициран процес" и че е било в рамките на правомощията на Тръмп да поиска украинските власти да разследват Джо Байдън - очертаващият се негов основен конкурент за президентския пост от страна на демократите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка