X
 
 

Грета Тунбег организира климатична стачка в Канада

791 1
photo of Грета Тунбег организира климатична стачка в Канада
Снимка: Getty Images/Guliver
Шведската екоактивистка Грета Тунберг организира седмичната си „климатична стачка“ в самото сърце на петролния сектор на Канада, съобщава Ройтерс. Тийнейджърката, която мобилизира глобално младежко движение срещу изменението на климата, привлече огромно множество в Едмънтън, провинция Албърта, където енергийният сектор осигурява 150 000 работни места и допринася с над 71 милиарда канадски долара (54,1 милиарда американски долара) годишно за брутния вътрешен продукт на страната, предаде БГНЕС.

Преди похода Тунберг говори с младежки активисти, засилвайки призива си за незабавни действия за ограничаване на това, което тя нарича "климатична криза".

ВВС нареди Грета Тунберг сред 100-те най-влиятелни жени за 2019

ВВС нареди Грета Тунберг сред 100-те най-влиятелни жени за 2019. Сред номинираните е и рускинята Олга Собол, която разследва корупцията...

Тунберг е в Едмънтън по покана на коренното население и екоорганизации. Протестът идва само дни преди доста оспорваните парламентарни избори в Канада, като климатичните промени и бъдещето на канадския петролен и газов сектор са сред „горещите теми“ в предизборните дебати.

Канада е четвъртият най-голям в света газов и петролен производител, но секторът, който представлява около 11 процента от БВП, изпитва затруднения след глобалния спад в цените на суровините от 2014-2015 година. Като основна причина за това се посочва забавянето при изграждането на нови петролопроводи – основно заради протести на екозащитници и регулаторни пречки.

Огромните петролни залежи на страната, които са третите най-богати на черно злато в света, са подложени на остри критики от екологични организации заради високите емисии на въглероден диоксид. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално