Гутериш: Съвременният тероризъм вече е безпрецедентна заплаха за международния мир и сигурност

1620
Гутериш: Съвременният тероризъм вече е безпрецедентна заплаха за международния мир и сигурност
Снимка: Getty Images/Guliver

Съвременният тероризъм се превърна в безпрецедентна заплаха за международния мир и сигурност, заяви в събота генералният секретар на ООН Антониу Гутериш от столицата на Етиопия, Адис Абеба където днес той ще вземе участие в заседание на Съвета по въпросите за мира и сигурността на Африканския съюз.

„Нищо не може да оправдае тероризма. Нито една причина или спор някога ще могат да послужат за оправдание на нещо, което превръща цивилното население в мишена, унищожава животи и средства и всичко това, за да създаде паника в нечий интерес“, отбеляза Гутериш.

"За съжаление, тероризъм е бил с нас в различни форми през вековете и на различни континенти но съвременните терористични актове са съвършено различни. Те станаха безпрецедентна заплаха за международния мир, сигурност и развитие", продължи генералният секретар на ООН и предупреди, че „с всеки изминал ден се засилва връзката между тероризма и транснационалната организирана престъпност.“

Според него "светът никога не бива да забравя, че по-голямата част от терористичните атаки са извършени в развиващите се страни".

"Разрушителните последици от заплахите, създадени от тероризма в Африка, изискват колективни и интегрирани действия. Нито една страна, агенция или организация не могат сами да победят тероризма в Африка или някъде другаде Имаме нужда от съвместни, цялостни и устойчиви подходи, за да отговорим на тази заплаха", обобщи Гутериш.

Гутериш: Губим усещането за световна общност

В света нараства нестабилността, изострят се конфликтите, но този процес е обратим, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш п...

Припомняме, че Гутериш е в Адис Абаба, Етиопия, за да вземе участие в 30-то заседание на държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Африканския съюз, което се открива днес. Срещата се провежда под мотото "Вярата в борбата срещу корупцията - надеждният път към трансформацията на Африка".

Освен това африкански лидери ще обсъдят и разрешаването на регионални конфликти, по-специално в района на Сахел, Либия и Южен Судан.

След 30-тото заседание ще се смени и председателят на АС. Президентът на Гвинея, Алфа Конде, ще отстъпи мястото си на президента на Руанда, Пол Кагаме. Срещата на върха ще приключи на 29 януари.

АС е най-голямата междуправителствена организация в Африка, обединяваща 55 държави от континента. Седалището й е в Адис Абеба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка