И Борис Джонсън се оказа в центъра на скандала за руската намеса на изборите в САЩ

2440
И Борис Джонсън се оказа в центъра на скандала за руската намеса на изборите в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският външен министър Борис Джонсън и други високопоставени британски служители са били засечени в контакти с лица, разследвани от американското ФБР за руска намеса в миналогодишните избори за президент в САЩ, съобщи лондонският в. „Обзървър”.

Изданието се опасява, че има вероятност британски политици да са контактували с члена на екипа от външнополитически съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп в периода на предизборната кампания Джордж Пападопулос и с директора на лондонската академия по дипломация и експерт от клуба „Валдай” Джоузеф Мифсуд.

Лондон няма доказателства за руска намеса в изборите

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че не е открил никакви доказателства за намесата на Русия в демократичния ...

Бившият парламентарен заместник-секретар в британското външно министерство Алок Шарма потвърди, че лично се е срещал с Мифсуд „няколко пъти” и през октомври е присъствал на дадена от него благотворителна вечеря. Шарма каза също, че Джонсън е произнесъл реч на една от организираните от Мифсуд прояви, посветени на излизането на Великобритания от ЕС.

Източникът на „Обзървър” в британското външно министерство е казал, че Джонсън „умишлено не се е срещал с този човек (Мифсуд) и никога преди това не чувал за него”.

„Вече получаваме от Америка по-ясна картина за това как руската държава се е опитала да повлияе на изборите в САЩ. Мисля, че има множество въпроси за това как Русия е могла да повлияе на британската политика”, смята зам.-ръководителят на опозиционната Лейбъристка партия Том Уотсън, който призова правителството да огласи срещите на тези хора с британски политици и подробности от разговорите им.

Разследването на приписваната на Русия намеса в американските избори се води от ФБР и от специалната комисия по разузнаването на сената и камарата на представителите в американския Конгрес.

Борис Джонсън с подкрепа за САЩ за КНДР, но не и за Иран

Великобритания изцяло подкрепя САЩ по отношение на подхода на Доналд Тръмп към Северна Корея. Това стана ясно от думите на британския в...

В средата на май министерството на правосъдието на САЩ съобщи за назначението на бившия директор на ФБР Робърт Мълър за специален прокурор по отделно независимо разследване.

Тръмп и ключовите му помощници многократно отхвърляха подозренията за каквито и да било неправомерни контакти с руски официални лица в периода на предизборната кампания.

Москва също опроверга твърденията за опити за повлияе на хода на президентските изори в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа