И ваксината на Moderna предпазва от коронавирус

2599
И ваксината на Moderna предпазва от коронавирус
Снимка: iStock

Експерименталната ваксина, разработена от американската компания за биотехнологии Moderna, е 94,5% ефективна за предотвратяване на COVID-19, съобщават от компанията, позовавайки се на междинни данни от късен етап на клинично тестване. "Ще имаме ваксина, която може да спре COVID-19", заяви пред Reuters президентът на Moderna д-р Стивън Ходж.

Междинният анализ на Moderna се основава на 95 инфекции сред участниците в проучването, които са получавали или плацебо, или ваксината. От тях само пет инфекции са възникнали при тези, които са получили ваксината, която се прилага на 2 приема с интервал от 28 дни.

Най-обещаващата американска ваксина срещу коронавируса - засега с по-висока цена от основен конкурент

Американската биотехнологична компания Moderna (Модерна) възнамерява да определи цена за ваксината, която разработва за COVID-19 между ...

Moderna се превръща във втората компания от САЩ за една седмица, която отчита резултати, които далеч надхвърлят очакванията, предава Reuters. Ураган на световните борси заради ваксината за COVID-19

Заедно с ваксината на фармацевтичния гигант Pfizer и в очакване на повече данни за безопасност и регулаторен преглед, САЩ могат да имат две ваксини, разрешени за спешна употреба през декември и до 60 милиона дози, налични от края на годината. През следващата година американските власти може да получат до над 1 милиард дози само от двете компании, в пъти повече от необходимото за живеещите в страната 330 млн. души.

Ваксините, създадени с помощта на нова технология, известна като "пратеник РНК" (mRNA), дават мощни нови инструменти за борба с пандемията, заразила 54 млн. души по целия свят и взела над 1,3 млн. жертви. Положителните новини идват в момент, когато случаите на COVID-19 се увеличават, достигайки нови рекорди в САЩ и тласкайки все повече европейски държави към нова пълна блокада.

Ключово предимство на ваксината на Moderna е, че тя не се нуждае от ултра-студено съхранение като тази на Pfizer, което улеснява разпространението ѝ. Moderna очаква тя да бъде стабилна при стандартни температури на хладилник от 2 до 8 градуса по Целзий в продължение на 30 дни и може да се съхранява до 6 месеца при минус 20 градуса по Целзий.

Johnson&Johnson проучва ползите от втора доза на ваксината си във Великобритания

Johnson&Johnson започва клинични тествания на ваксина срещу COVID-19 с две дози. Те ще вървят паралелно с проучванията на вариант...

Ваксината на Pfizer трябва да бъде транспортирана и съхранявана при минус 70 градуса по Целзий – температурата, типична за антарктическа зима. При стандартни температури в хладилник може да се съхранява до 5 дни.

Данните от проучването на Moderna сред 30 000 участници показват, че ваксината предотвратява тежкото протичане на COVID-19, което все още не е сигурно при ваксината Pfizer. От 95 случая в изпитанието на Moderna, 11 са били тежки и всичките 11 са се случили сред доброволци, получили плацебо, вместо оригиналната ваксина.

Компанията очаква да произведе около 20 млн. дози от ваксината за САЩ тази година, милиони от които вече са произведени и готови за доставка, щом получи задължителното разрешение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ.

"Щом получим разрешението за спешна употреба, сме готови да започнем доставките в рамките на часове. Така ще може да започне да се разпространява незабавно", увери Ходж.

До няколко месеца ще започне ваксинация на хора срещу COVID-19?

Европейският съюз (ЕС) изрази надежда, че може да започне да ваксинира хора срещу новия коронавирус още през следващата година, съобщав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка