Илон Мъск разговарял по телефона с Путин

7610
Илон Мъск разговарял по телефона с Путин
Снимка: Getty Images

Илон Мъск призна, че е водил директен разговор с Владимир Путин. Това обяви бивш служител на Пентагона. Мъск е обявил това по време на дискусия, която милиардерът проведе с представители на американското военно командване през октомври миналата година относно сателитния интернет, предоставен от SpaceX на армията на Украйна.

Милиардерът е казал на Колин Кал, тогава заместник-министър на отбраната по политиката в Пентагона, че е разговарял лично с Путин, сочи доклад на New Yorker. „Въпреки че Мъск технически не е дипломат или държавник, почувствах, че е важно да го третирам като такъв, като се има предвид влиянието, което имаше по този въпрос“, каза Кал. „Моето заключение беше, че той се изнервяше от това, че участието на Starlink все повече се възприема в Русия като средство за украинските военни и търсеше начин да успокои руските опасения“, казва той пред изданието.

Още: Мъск не дава Starlink за украински операции в Крим, Пентагонът обаче се задейства

Разговорът между Мъск и тогавашния служител на Пентагона се случил в момент, когато украинските сили изпитваха прекъсване на връзката си с услугата Starlink на Space Exploration Technologies Corp (SpaceX).

Според друг източник, по време на телефонното обаждане Илон Мъск е казал, че гледа лаптопа си и може да види „цялата война, която се развива“ чрез карта на дейността на Starlink. „Това беше около три минути преди той да каже „Е, проведох този страхотен разговор с Путин“, каза високопоставеният служител на отбраната. „И ние реагирахме с: „О, това не е добре“.

Още: Новият Starlink: Шведска компания праща десетки терминали на Украйна

Припомняме, че SpaceX отправи искане към САЩ и техните съюзници да поемат по-голяма част от разходите за Starlink в Украйна. По време на разговора се съобщава, че Мъск е бил оценен за усилията му в Украйна и са признати значителните разходи, които е поел. Освен това Кал каза, че е била отправена молба за кратко удължаване от няколко седмици за формулиране на договор. „Ако отрежете достъпа, това не слага край на войната“, казал той на милиардера.

След 15-минутен разговор Мъск се е съгласил да даде на Пентагона повече време. По-късно обаче, в отговор на обществената реакция, той оттегли предишните си изявления за прекратяване на услугата. „Въпреки че Starlink все още губи пари и други компании получават милиарди долари на данъкоплатците, ние просто ще продължим да финансираме правителството на Украйна безплатно“, написа тогава Мъск в Twitter.

Още: Пентагонът ще купи от Мъск терминали Starlink за Украйна

През юни тази година Министерството на отбраната разкри, че е постигнало успешно споразумение със SpaceX. „Продължаваме да работим с редица глобални партньори, за да гарантираме, че Украйна разполага с устойчивите сателитни и комуникационни способности, от които се нуждаят. Сателитните комуникации представляват жизненоважен слой в цялостната комуникационна мрежа на Украйна и отделът сключва договори със Starlink за услуги от този тип“, се казва в изявление на Пентагона тогава.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка