Има ли шанс помощта за Украйна да мине през Камарата на представителите?

6647
Има ли шанс помощта за Украйна да мине през Камарата на представителите?
Снимка: Getty Images

Говорителят на Камарата на представителите Майк Джонсън обяви „недвусмислено“, че иска да избегне спиране на работата на правителството. Това стана по време на лична среща във вторник с президента Джо Байдън и други лидери на Конгреса, съобщи лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Блокираното искане на Байдън за помощ от Украйна обаче остава по-под въпрос. Остават само четири дни до частичното изчерпване на федералното финансиране и лидерите на Конгреса излязоха от срещата с президента оптимистично настроени, че могат да избегнат спиране, каза лидерът на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл пък обяви, че срещата се е съсредоточила главно върху запазването на правителството отворено, „с което всички можем да се съгласим“.

Още: Майк Джонсън не отстъпва: Граничната реформа остава приоритет пред помощта за Украйна

По време на срещата стана ясно, че Конгресът се нуждае от временна корекция, за да избегне частично спиране в събота в полунощ. Шумър каза, че е попитал Джонсън за възможността за приемане на такъв краткосрочен законопроект, но Джонсън е отговорил, че макар да се опитва да избегне така нареченото продължаващо разрешаване, но на този етап може да няма друг избор, предава Politico.

Въпреки че лидерите на двете партии бяха принципно съгласни относно спирането на държавните разходи, сесията в Белия дом също включваше „интензивен“ компонент, фокусиран върху Украйна, каза Шумер. Според него, всички присъстващи са притискали Джонсън с остри думи относно спешността на изпращането на помощ.

Още: Разкритие: Майк Джонсън получил дарение за кампанията си от близък до Путин олигарх

Той обаче е повторил, че основният му фокус е сигурността на границите – въпреки че отхвърли двупартийния законопроект на Сената по въпроса само преди седмици - позиция, която допълнително усложнява бъдещето на приетия от Сената законопроект за чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара.

„Беше интензивно, защото всички в тази зала казваха на говорителя Джонсън колко е жизненоважно... Рядко съм виждал среща със страстта, важността да се свърши нещо“, каза Шумър пред репортери в Капитолия след срещата. Той добави, че Макконъл е бил водещият говорител, който твърдял, че трябва да го направят за Украйна. Лидерът на Републиканската партия в Сената предпочете да не се появява с Джонсън пред репортерите след срещата, като се върна бързо в Капитолия и остави оратора сам да изложи аргументите си.

Още: Зеленски и Полша заедно срещу Тръмп: Добро и лошо ченге за оръжието за Украйна

Шумър уточни, че е казал на Джонсън, че Конгресът „не може да отлага“ повече помощта за Украйна. Джонсън и Байдън също се сблъскаха относно това дали президентът трябва да предприеме изпълнителни действия за предотвратяване на преминаването на мигранти по границата, като Джонсън призова Байдън да предприеме едностранни действия, а Байдън поиска от Конгреса да изпълни искането му за разходи за повече сигурност.

Изглежда, че Джонсън отхвърли незабавната необходимост от доставка на помощ за Украйна в нейната защита срещу Русия, като твърди, че иска план за справяне с натиска по южните граници. Той каза, че на среща на четири очи с Байдън, след като другите лидери са напуснали, го е уверил, че затварянето може да бъде избегнато и че Камарата ще се обърне към Украйна „своевременно“.

Още: Надежда за Украйна: Близкият до Тръмп лидер на долната камара иска среща с Байдън за военната помощ

„Първо трябва да се погрижим за нуждите на Америка“, каза Джонсън, докато напускаше Белия дом, като подчерта, че „катастрофата на границата засяга всички“ и че Байдън трябва да предприеме изпълнителни действия, за да спре рекордно високия брой незаконни преминавания на територията на САЩ.

Позицията на Джонсън да даде приоритет на границата пред Украйна се опровергава от нарастващите опасения, че борбата на Киев срещу руската агресия ще започне да се изплъзва, тъй като САЩ продължават да забавят допълнителни ресурси. Шумър наскоро се завърна от Украйна и лично каза на Джонсън, че е изправен пред исторически избор дали да постави помощта за Украйна в залата. „Това е екзистенциален момент за свободния свят, тъй като е свързан с присъствието на нашите съюзници в Украйна, Израел и Индо-Тихоокеанския регион“, каза Джефрис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com