Изборите в Бразилия: Болсонаро и Лула да Силва отиват на втори тур

1647
Изборите в Бразилия: Болсонаро и Лула да Силва отиват на втори тур
Снимка: Getty Images

В Бразилия също се проведоха избори на 2 октомври - но не парламентарни, както у нас, а президентски. Победител на първи тур обаче не бе определен - левият кандидат Луис Инасио Лула да Силва ще се изправи срещу крайнодесния президент Жаир Болсонаро на балотаж.

След преброяването на почти всички гласове Лула печели 48% срещу 43% за настоящия държавен глава, предава BBC. Това много по-близък резултат, отколкото сочеха проучванията на общественото мнение. Очакваше се Лула да Силва да събере повече от 50% от валидните гласове, необходими за победата на първи тур.

И бразилците ще гласуват на 2 октомври

Бразилия, най-многолюдната латиноамериканска държава и най-голяма икономика, провежда избори в неделя, 2 октомври. АФП предлага кратък ...

Сега гласоподавателите имат четири седмици, за да решат кой от двамата да оглави Бразилия. Категоричната победа на първия тур винаги е била трудна задача за всеки кандидат - за последен път това се е случвало преди 24 години.

Лула да Силва направи забележително завръщане. Той не успя да се кандидатира на изборите през 2018 г., тъй като беше в затвора заради присъда по обвинение за корупция.

Тези избори са драма, която се подготвя от години. Двамата са заклети съперници и през по-голямата част от кампанията си разменяха обиди. В последния телевизионен дебат преди гласуването президентът Болсонаро нарече Лула крадец, позовавайки се на обвиненията в корупция, които го вкараха зад решетките за 580 дни, преди присъдата да бъде отменена. На свой ред, Да Силва нарече държавния глава "луд".

Лула заявява, че ще засили мерките за защита на тропическите гори в Амазонка, докато Болсонаро твърди, че части от тях трябва да подлежат на икономическа експлоатация. По време на мандата на президента се увеличи обезлесяването, същото важи и за горските пожари. Климатични активисти предупредиха, че ако Болсонаро бъде преизбран, районът може да достигне критична точка.

Бразилският президент напуска политиката, ако загуби изборите

Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че ще се оттегли от политиката, ако не бъде преизбран на предстоящите през октомври избори....

Критиците посочват, че екологичните резултати на Лула по време на мандата му от 2003 до 2010 г. далеч не са били перфектни. Но тъй като Болсонаро разчита на гласовете и подкрепата на земеделския сектор и агробизнеса, именно Лула е предпочитаният избор на активистите за климата.

Гласоподавателите в Бразилия обаче имат много други неотложни проблеми, като например нарастващите цени на храните, допринесли за увеличаване на бедността и глада. Много избиратели споменават също образованието и високите нива на неравенство в Бразилия като проблеми, с които искат новият президент да се справи.

Болсонаро вече заяви, че "само Бог" може да го отстрани от поста. Той също така постави под съмнение бразилската система за електронно гласуване, твърдейки - без да представи никакви доказателства - че с нея може да се мами. Тъй като резултатът е много по-благоприятен за него, отколкото се предвиждаше, сега държавният глава вероятно ще се съсредоточи повече върху това как да повлияе на избирателите, които са гласували за един от останалите девет кандидати, отпаднали на първия тур.

Лула да Силва обяви, че "борбата продължава до крайната победа, това е нашият девиз".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка