Жена почина по време на арест в Мексико, разследват полицаите

1645
Жена почина по време на арест в Мексико, разследват полицаите
Снимка: iStock/Guliver

Мексиканските власти разследват четирима полицаи за смърт след прекомерно използване на сила срещу жена с белезници, загубила живота си в туристическия курорт Тулум, информира БГНЕС, позовавайки се на “Дойче Веле“. Обвинението сочи, че според резултатите от аутопсията жертвата е починала в следствие на "фрактура в горната част на гръбначния стълб, причинена от разкъсване на първия и втория прешлен, довела до загуба на живот". Нараняванията, според становището, основано на криминологията, съдебната медицина и събраните видеозаписи, „са съвместими и съвпадат с действията по задържане, които са били приложени върху жертвата по време на ареста и преди смъртта.

„Прилаганата полицейска техника за контрол на тялото и използваното ниво на сила се извършва по несъразмерен, неконтролируем начин и с висок риск за живота, тъй като не са в съответствие със съпротивата на жертвата, което е довело до с ротация със сила на врата, като по този начин се нарушават разпоредбите на Националния закон за използването на сила", се казва в съобщение за пресата на прокуратурата.

Започна процесът за убийството на Джордж Флойд

Днес положиха клетва съдебните заседатели за процеса срещу полицая, обвинен в непредумишлено убийство, довело до смъртта на Джордж Флой...

Припомняме, че в събота полицията се отзовава на жалба на съседи срещу жена, която нарушава обществения ред. Според разкази на очевидци, полицаите са я нападнали и като видели, че вече не реагира са отнесли тялото, без да се опитват да извършват реанимационни действия. Активистите сравняват случилото се с убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина от задушаване от полицията в Минеаполис, Минесота, през май 2020 г., предизвиквайки историческите протести за расова справедливост в САЩ.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор днес определи събитието като "брутално" убийство. Жертвата, която не е официално идентифицирана от прокуратурата, а от имигрантски и феминистки групи, е 36-годишната Виктория Есперанса Салазар, която е живяла в мексиканския град с трите си деца. „Тя е задържана от четирма полицаи, жестоко третирана и убита“, каза президентът. „Факт е, който ни изпълва със срам, болка и позор“, допълни Лопес Обрадор.

Мексиканският президент се позова на този факт по време на откриването на форум за правата на жените, в който френският президент Еманюел Макрон и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш участваха с видеовръзка. "Искам да кажа на нейните роднини, салвадорски и мексикански жени, жените по света , че всички отговорни ще бъдат наказани, те вече са в процес на наказателно преследване и няма да има безнаказаност", каза президента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

САЩ: Атаката на Иран беше грандиозен провал

Джо Байдън: Искаме да предотвратим по-нататъшна ескалация в Близкия изток

След смъртта на снимачната площадка: Оръжейникът на филма отнесе ефективна присъда

Масова стрелба в Чикаго, убито е 9-годишно дете (ВИДЕО)

Австралийската полиция в Сидни: Убиецът се е насочвал към жени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com