Жертвите на "Ирма" се увеличават

7529
Жертвите на "Ирма" се увеличават
Снимка: Getty Images/Guliver

Жертвите на урагана "Ирма" станаха вече 32 души, като четирима от тях са загинали в щата Флорида и се прибавят към загиналите в Карибския басейн - заради катастрофи, предизвикани от лошото време.

"Ирма" вече започна да губи сила, но все още остава опасен ураган - от втора категория. Показателно е, че само за 90 минути равнището на водата в Нейпълс, Флорида се вдигна над 2 метра, след като ураганът вече достигна територията на американския щат. За щастие на Маями се размина, но Тампа тепърва ще страда от бурята и 500 000 къщи там са застрашени от очакваните вълни с височина от 8 до 11 метра. 3 млн. души във Флорида са без ток, а над щата има идеални условия за торнадо - вече са регистрирани 7-8.

Ураганът „Ирма” взе първата си жертва* (СНИМКИ+ВИДЕО)

Един човек е убит при катастрофа с пикап във Флорида Кийс, а местните власти определят този случай като първата причинена от ураган а &...

"Ирма" ще остане ураган чак до понеделник сутринта и все още има ветрове със скорост 175 км в час. Ветрове с такава скорост духат в радиус от 130 км от окото на урагана, докато ветрове със скорости, свързвани с тропически бури, обхващат по-голяма площ - с радиус около 350 км. След като се придвижи покрай брега "Ирма" ще навлезе във вътрешността към северната част на щата и югозапада на Джорджия в понеделник следобед.

Иначе ураганът остави много сериозен отпечатък в Куба. Столицата на островната държава - Хавана, продължава да се бори с последствията, пише БГНЕС.  Потопена е известната хаванска крайбрежна „Малекон” и много улици край брега. В събота върху града се стовариха вълни с височина до 11 метра и водата проникна повече от половин километър навътре в града. В някои райони, например в централния Ведадо, хората се придвижваха до кръста или дори до гърдите във вода. По улиците плават автомобили, мебели, отломки от покъщнина. В употреба влязоха лодки за придвижване. Градът е без централно електроснабдяване.

Епицентърът на урагана мина на повече от 200 км от кубинската столица, но в двумилионния град на брега на Атлантическия океан през целия съботен ден духаше поривист вятър и валеше силен дъжд. Пострадаха много сгради на крайбрежната улица, включително хотели и посолството на САЩ. На много места, от които водата вече се оттегли, останаха непроходими за автомобили заради преградилите пътя счупени дървета.

Наводнен се оказа и курорта Варадеро на 140 км източно от Хавана. До обяд на 11 септември остава затворена и аерогарата „Хосе Марти”.

Властите във Флорида: Не стреляйте по урагана „Ирма"

Полицейското управление в община Паско в американския щат Флорида призова гражданите да не стрелят с огнестрелно оръжие по приближаващи...

Тепърва ще става ясно каква е стойността на щетите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com