Както Ирина Бокова, така и Кристалина Георгиева имат шансове за висок пост в ООН

4539
Както Ирина Бокова, така и Кристалина Георгиева имат шансове за висок пост в ООН
Снимка: Европейска комисия

Новият генерален секретар на ООН Антонио Гутереш може да си избере повече от един заместник, каза Джим Дела-Джиакома, зам.-директор на Центъра за международно сътрудничество в университета в Ню Йорк.

Според експерта е възможно Гутериш да поиска няколко - "например трима, чиито ресори да са фокусирани върху основните теми на ООН - първата е сигурността и опазването на реда; втората - човешките права и третата - развитието".

Гардиън: Бокова може да стане зам.-генерален секретар на ООН

След неуспеха в гласуването, Ирина Бокова е на път да заеме поста заместник-генерален секретар на ООН. За тази възможност съобщава брит...

Дела-Джиакома смята, че всяка от двете българки има шанс да стане заместник - генерален секретар, но не и двете едновременно.

Той е убеден, Кристалина Георгиева е много добре приета в международната общност и е много подходяща за поста на заместник, но остава неясно дали би приела подобна работа, коментира експертът по БНР.

”Влизайки в кабинета си на 1 януари, новият генерален секретар ще се изправи пред свят, в който бушуват множество кризи - конфликти, хуманитарни криза. Няма начин това да не е във фокуса на вниманието му. Той трябва да се опитва да предотвратява конфликтите, а не просто да ги управлява”.

Той обясни, че Гутереш винаги е бил считан за най-вероятният победител в надпреварата. Било е много необичайно да се види САЩ и Русия да са съгласни за нещо, смята експертът, отбелязва още Mediapool.bg.

Плевнелиев: Да кажем една добра дума за тези две големи българки

Достойното представяне на двете български кандидатури за генерален секретар на ООН, едната индивидуална, а другата - официална на бълга...

"Все пак, да не забравяме, че това беше много дълга кампания, а и нямаше никакъв законов или друг вид акт, който да показва, че наистина е ред на Източна Европа. Това беше просто предположение", посочи още той.

Actualno.com припомня, че преди два дни, 13.10.2016 г., Общото събрание на ООН утвърди португалеца Антонио Гутереш на поста генерален секретар на световната организация считано от 1 януари 2017 година. Гутереш наследява Бан Ки Мун.

67-годишният полиглот обеща по време на кампанията за избор да допринася още повече за защита на човешките права и да извърши реформи в системата на ООН, смятана за тромава и мудна при реакция на бедствия в развитие. Назначението на Гутереш идва на фона на безпокойство в целия свят заради продължаващата война в Сирия, бежанската криза и бушуващите конфликти в Южен Судан и Йемен.

В началото на този месец след като стана ясно накъде все пак тръгва гласуването за новия шеф на организацията, Кристалина Георгиева заяви в ефира на Нова телевизия, че може би светът все още не е готов за жена генерален секретар на ООН.

Експерт: Бокова можеше да оглави ООН, България допусна катастрофална грешка и нанесe огромни вреди

Бокова имаше шансове да оглави ООН и бе най-добрата жена-кандидатка. България допусна огромна грешка. Да се хвърли Кристалина Георгиева...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка