Канада поиска Северния полюс

63271
Канада поиска Северния полюс
Снимка: Getty Images / Guliver

Канада планира да обяви официални претенции за Северния полюс в опит да отстоява суверенитета си в богатия на ресурси Арктик, заяви министърът на външните работи на страната, предаде АП, предаде Стандарт нюз.

Джон Беърд заяви, че правителството е поискало учени да разработят бъдещото представяне на аргумента пред Организацията на обединените нации, цитирайки причината, че външните граници на континенталния шелф на страната включват полюса, който досега не била поискан от никого.

ЕС и Канада подписаха договор за свободна търговия

Европейският съюз и Канада подписаха споразумение за свободна търговия, след повече от четиригодишни трудни преговори, предаде Ройте...

Миналата седмица Канада подаде искане да разшири териториалния си обхват на морското дъно, но в тях не се включва районът на полюса. Молбата се подава в Комисията на ООН по границите на континенталния шелф с искане за разширяване обхвата на морските граници.

В момента съгласно международното право 5 държави с територии около Северния полярен кръг - Канада, Дания, Норвегия, Русия и САЩ - имат 200-милна морска зона на север от бреговете си. Конвенция на ООН за морското право позволява да се разглеждат и одобряват ексклузивни претенции за значително увеличаване на тези зони от арктическите държави, стига те да докажат, че континенталният им шелф се простира отвъд очертаните граници. Беърд обясни, че молбата от миналата седмица засяга нови 1.2 милиона квадратни километра.

Ако Канада отправи претенции към хребета Ломоносов - подводна планинска верига от остров Елсмер (най-северната канадска суша) до бреговете на Източен Сибир в Русия - то тогава 200-милната зона на страната би се простряла отвъд Северния полюс.

Но въпросът не е само за подводно картографиране, а и политически, и според критици на инициативата канадската позиция е незащитима. Подаването на молба в комисията на ООН открива процедура на двустранни преговори върху оспорваните територии, които може да продължат много години. В крайна сметка се смята, че действията на правителството на премиера Стивън Харпър са за вътрешнополитическа употреба, тъй като едва ли някой ще сондира за петрол и газ на Северния полюс, където дъното е на 3650 метра под замръзнал лед и продължаващи с месеци полярни нощи.

Протести в Канада срещу шистовия газ

Канадската полиция арестува 40 протестиращи срещу добива на шистов газ, които влязоха в сблъсък с пазителите на реда и запалиха пет п...

Претенции, подобни на канадските, обмислят Дания и Русия. През 2007 г. руски батискаф спусна на океанското дъно под Северния полюс руския национален флаг.

Същевременно, президентът на Русия Владимир Путин обяви намерението си да увеличи формированията на руската армия, способни да водят бойни действия в Арктика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка