Кевин Маккарти: Вече имам подкрепата, за да съм председател на Камарата на представителите на САЩ

2384
Кевин Маккарти: Вече имам подкрепата, за да съм председател на Камарата на представителите на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Кевин Маккарти заяви, че вече има достатъчно подкрепа, за да стане председател на Камарата на представителите на САЩ, на фона на най-дълбоката дисфункция в Конгреса от повече от 150 години. На четвъртия ден от безизходицата лидерът набира инерция, но е загубил 13 кръга от гласуването, въпреки че неговите републиканци държат мнозинство от местата.

Петнадесет от около 20-те въздържали се в петък промениха вота си, за да го подкрепят, но шестима твърдоглави дисиденти останаха. След 13-тото гласуване, когато долната камара на Конгреса прекъсна работа до 22:00 ч. централноевропейско време (03:00 ч. по Гринуич), г-н Маккарти заяви пред репортери: "Ще събера гласовете", предаде БГНЕС.

Безизходица в избора за председател на Камарата на представителите в САЩ

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ за втори пореден ден изпадна в криза, след като отново не беше излъчен победител в надпр...

При забележителен обрат на 12-ия кръг от гласуването г-н Маккарти успя да убеди 14 републиканци, които се въздържаха, да дадат гласа си за него. Петнадесети бунтовник последва примера му на 13-ия тур на гласуването. Но на калифорнийския конгресмен все още му липсваха три гласа от необходимите 217, за да вземе ценното чукче.

Сред инакомислещите бяха членове на Групата на свободата в Камарата на представителите, които твърдят, че Маккарти не е достатъчно консервативен, за да ги ръководи, докато те работят за спъване на програмата на президента демократ Джо Байдън. Конгресменът Скот Пери от Пенсилвания заяви в Туитър, че дава подкрепата си за Маккарти, след като 11 пъти е гласувал против него. "Намираме се в преломен момент", каза той. Двама републиканци, които пропуснаха да гласуват по-рано днес, отлетяха обратно за Вашингтон, за да гласуват за Маккарти. 

Той предложи различни отстъпки на бунтовниците, включително място във влиятелната комисия по правилата, която определя условията за обсъждане на законодателството в камарата. Маккарти се съгласи и да намали прага за предизвикване на гласуване за освобождаване на председателя на Камарата на представителите до само един член на Камарата, което доведе до възможността републиканската коалиция лесно да се разпадне отново дори след евентуалната негова победа.

Междувременно демократите от малцинството продължиха да гласуват единодушно за своя лидер, нюйоркчанина Хаким Джефрис, първият чернокож, който някога е оглавявал партия в Конгреса. Малко вероятно е обаче той да успее да привлече на своя страна дезертьори от Републиканската партия, за да събере необходимото обикновено мнозинство от гласове в 435-местната камара, за да стане председател на парламента. Петък беше първият ден, в който броят на гласовете за Маккарти надхвърлха тези за Джефрис.

За първи път от 100 години: Без председател в Камарата на представителите на Конгреса след първия тур

Конгресмените не успяха да изберат председател на Камарата на представителите на американския Конгрес на първия тур - нещо, което се сл...

От 1860 г. насам, когато съюзът на Съединените щати се разпада заради въпроса за робството, долната камара на Конгреса не е гласувала повече от девет пъти за избор на председател. Тогава са били необходими 44 кръга от гласувания. 

Председателят на Камарата на представителите е вторият по ред след президентския пост и този на вицепрезидента Камала Харис. Те определят дневния ред в Камарата на представителите и без тях там не може да се извършва никаква законодателна дейност. През ноември републиканците спечелиха Камарата на представителите с крехката разлика от 222 на 212 гласа в Камарата. Демократите запазиха контрола си върху Сената.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка