Киев разкрива списъка си с руски цели пред САЩ, за да получи ракетните системи ATACMS

4736
Киев разкрива списъка си с руски цели пред САЩ, за да получи ракетните системи ATACMS
Снимка: Getty Images

В опит да преодолее съпротивата на администрацията на Джо Байдън да им достави така желаните ракетни системи ATACMS, украинските власти предлагат на САЩ „пълна и постоянна видимост на своя списък с планирани руски цели“. Това съобщава CNN, позовавайки се на няколко държавни служители, запознати с преговорите.

Забележителната прозрачност дава на Щатите право на вето върху украинските нападения срещу Русия и има за цел да убеди администрацията, че предоставянето на критично важните оръжия няма да доведе до удари на руска територия. Защото това, както се опасяват САЩ, би довело до ескалация на войната и директно въвличане в конфликт с руския президент Владимир Путин.

Радев отговори защо не е подкрепил Украйна за влизане в НАТО

Ден след като стана ясно, че българският президент Румен Радев не се е присъединил към 9-те държавни глави от Източна Европа, подкрепящ...

Преди седмица държавният секретар Антъни Блинкен официално призна, че с Киев се водят дискусии за доставка на мощните тактически ракетни системи ATACMS. С тях системите за залпов огън HIMARS могат да стрелят в обхват до 300 км – близо 4 пъти повече от предполагаемия максимален обхват на HIMARS на фронта в Украйна при сегашния вариант на муниции и боеприпаси, публично обявен от Вашингтон.

Въпреки че предложението на Украйна вече е било отправено към администрацията на Байдън, тя все още не е одобрила новите оръжия с голям обсег на действие ATACMS и твърди, че Киев се справя добре със системите HIMARS, с които разполага в момента. Всъщност в сряда САЩ обявиха изпращането на още 18 системи HIMARS за Украйна, с което общият им брой на фронта ще надхвърли 30.

ОЩЕ: Хитрата тактика на Украйна - макети на HIMARS примамват руските ракети

The Times: НАТО предупреждава, че Русия готви демонстрация на ядрено оръжие на границите с Украйна

Руският президент Владимир Путин ще покаже готовността си да използва оръжия за масово унищожение, като подготвя ядрен тест по границит...

В администрацията на Байдън също така има опасения, че предоставянето на оръжия с по-голям обсег на действие би пресякло червената линия в очите на Москва. Така Русия би заключила, че САЩ стават "пряка страна в конфликта", предава CNN.

Тази червена линия обаче става все по-неясна след анексирането на четирите украински територии от страна на Русия. САЩ заявиха, че ще подкрепят използването на западни оръжия в тези зони, дори ако Кремъл вече ги смята за част от официалната си територия. От Москва потвърдиха, че това би се тълкувало като удар по териториалната цялост на Руската федерация.

"Описахме точно какви конкретни цели трябва да поразим на наша територия, които не могат да бъдат достигнати с това, което имаме сега", е заявил високопоставен украински служител. "Категориите с цели са ясни и не се променят". Сред тях ще бъдат по-отдалечените руски логистични линии, ПВО и бази, както и складове за боеприпаси в източната и южната част на Украйна, включително Крим.

Новите ракети също така ще позволят на Украйна да нанася удари по-дълбоко в окупирания от Русия през 2014 г. Крим, за да се прицели в точките на изстрелване на иранските дронове, които Москва използва. В момента Киев не може да направи това, според американски източник, запознат с исканията на украинците.

Руснаците бият тревога: Украинската армия уверено гледа към Луганска област

Украинската армия продължава с настъплението си както на североизток, така и на юг, в Херсонска област, макар че информацията за там е ...

Висш служител от Киев е заявил, че щом украинските сили не са поразявали дълбоко в руската територия с HIMARS, няма да го правят и с ATACMS.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com