Китай и САЩ в разговор как не бива да си пречат, дори като се състезават

1497
Китай и САЩ в разговор как не бива да си пречат, дори като се състезават
Снимка: iStock

Китай и Съединените щати трябва да се уважават, да си сътрудничат, не само да решават вътрешните си работи, но и да изпълняват международни задължения, каза китайският президент Си Дзинпин по време на виртуална среща с президента на САЩ Джо Байдън.

„Китай и САЩ трябва да се уважават взаимно, да съжителстват мирно и да поддържат взаимноизгодно сътрудничество, не само да решават вътрешните си дела, но и да изпълняват международните си задължения“, каза китайският лидер, цитиран от Китайската централна телевизия, предаде БГНЕС.

Европейският съюз представя план за икономическо противопоставяне на Китай за 40 млрд. евро

Следващата седмица Европейският съюз трябва да представи стратегия, която предвижда да бъдат изразходени над 40 млрд. евро за развитие ...

Байдън зае подобна позиция и изрично посочи, че е негова отговорност и отговорност на Дзинпин да не бъде допусната ескалация на отношенията, въпреки амбициите на двете държави за развитие в различни сфери. Не бива да има конфликт - неволно или умишлено, е тезата му.

Отношенията между Китай и САЩ се влошиха рязко по време на президентския мандат на Доналд Тръмп, когато Съединените щати започнаха търговска война, започнаха да упражняват неоправдан натиск върху китайски технологични компании, включително Huawei и ZTE, последвано от санкции поради ситуацията с човешките права в Тибет и Синдзян и засилен контрол на континентален Китай над Хонконг, включително приемането на закон за националната сигурност. САЩ също продължават да обвиняват Китай, че не е успял да овладее разпространението на коронавируса и засилва напрежението с редовни контакти с Тайван.

Пекин традиционно протестира срещу всички действия на Вашингтон, отрича обвиненията и настоява за връщане на отношенията между двете страни в правилния път. След идването на Байдън на власт нямаше признаци на размразяване в отношенията между двете страни. Си Дзинпин по същество беше единственият лидер на голяма държава, с когото Байдън все още не се беше срещал като президент, лидерите разговаряха по телефона само два пъти.

Последният телефонен разговор между Си Дзинпин и Байдън се проведе на 10 септември, лидерите обсъдиха проблемите на конкуренцията между двете страни и начините за предотвратяване на прерастването й в конфликт, както и борбата с изменението на климата. Китайското външно министерство нарече разговора на лидерите откровен и изчерпателен.

Байдън и Си Цзинпин ще проведат онлайн среща следващата седмица

Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин ще се срещнат онлайн следващата седмица, съобщи Bloomberg. Според източ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка