Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конгресмени натискат САЩ да позволят на Киев удари по Русия: "Не" от Пентагона

22 май 2024, 10:51 часа • 3464 прочитания

Група от 13 американски конгресмени поиска от Пентагона да разреши на Въоръжените сили на Украйна да атакуват територията на Руската федерация с американски оръжия.

Писмото е подписано от 7 демократи и 6 републиканци, които се обърнаха към министъра на отбраната Лойд Остин с молба да разреши това на Украйна. Мотивът за предложението е влошаването на позициите на украинските въоръжени сили на фронта и руската офанзива в Харковска област.

Още: Руско признание за Харков: Украинците са повече и по-подготвени от нас, ще има контранастъпление (ВИДЕО)

Конгресмени зоват: Още обучение за F-16 и увеличаване на помощтта

Авторите на писмото твърдят, че президентът на САЩ Джо Байдън трябва да разреши на украинското ръководство да провежда всякакви военни операции. Освен това американците трябва да осигурят допълнително обучение на украински пилоти за управление на изтребители F-16 и да увеличат доставките на помощи за Киев, настояват конгресмените.

По-рано Politico съобщи, че поради настъплението на руските войски по посока на Харков Украйна настоява САЩ да разрешат нанасянето на удари с американско оръжие по руска територия. Според изданието обаче политиката на Белия дом не се е променила и доставените оръжия са предназначени изключително "за отбрана, а не за нападателни операции на руска територия".

Още: След удар по руски кораб: Украйна може да има точни ракети ATACMS, с които да разруши Кримския мост

Снимка: Getty Images

Пентагонът: Позицията ни не се е променила

САЩ обявиха и официално, че не са променили политиката си по отношение на нанасянето на удари по цели в Русия от страна на Украйна.

"Нашата политика не се е променила. Фокусирани сме върху осигуряването на Украйна с възможности, от които тя се нуждае, за да се защитава в рамките на собствената си суверенна територия", заяви прессекретарят на американското военно министерство Патрик Райдър.

Още: Ако украинците спрат да се бият, се връщаме в 1939 г. и започва Третата световна война: Американски историк

И преди това Лойд Остин потвърди нежеланието на Белия дом да одобри използването от страна на Украйна на оръжия, предоставени от Щатите, за нанасяне на удари по военни обекти в Русия. След срещата на Контактната група по отбраната на Украйна (известна още като формат "Рамщайн") на 20 май министърът заяви, че САЩ очакват, че Украйна ще продължи да използва американските оръжия "по цели в Украйна".

Преди дни държавният секретар Антъни Блинкен даде други сигнали - той каза от Киев, че решението е именно в ръцете на украинците, оставяйки вратата за тях отворена.

Още: ПВО за Украйна: Германия е събрала 1 млрд. евро в световна инициатива

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес