Конгресмени от САЩ искат Байдън да даде танкове на Киев, Макрон също не се е отказал

1725
Конгресмени от САЩ искат Байдън да даде танкове на Киев, Макрон също не се е отказал
Снимка: Getty images

Председателят на Комисията по външни работи в Камарата на представителите в американския Конгрес Майкъл МакКол призова да се предоставят на Украйна американски танкове "Ейбрамс" (M1 Abrams). Така конгресменът републиканец призова Джо Байдън да реши казуса с танковете за Киев и да накара Германия да пратят своите Leopard 2.

В медиите се появиха съобщения, че Берлин би разрешил доставката на "Леопард" за Украйна, ако САЩ доставят "Ейбрамс" на Киев. Германското правителство обаче отрече да е отправяло подобно искане. Нито една от двете страни обаче не потвърди дали това е истина.

Какво могат британските танкове, които отиват в Украйна (ВИДЕО)

Британското министерство на отбраната публикува кратко видео, показващо възможностите на танк Challenger 2. Великобритания вече пое анг...

"Ако обявим, че ще дадем танкове "Ейбрамс", само един... това, което чувам, е, че Германия ни чака да поемем инициативата. Тогава те ще предоставят танкове "Леопард". И не забравяйте, че има около 10 държави, които разполагат с танкове "Леопард", но се нуждаят от подписа на Германия", каза МакКол в интервю за ABC News.

Германците обявиха след важната среща на военните министри от над 50 държави в базата Рамщайн, че не е взето общо решение за пращане на танкове за Киев. Външният министър Аналена Бербок каза, че Берлин няма да спира други страни да снабдят Киев с оръжието, което е германско производство. Полша иска да създаде коалиция от държави, които притежават "Леопард", и тя да прати на украинската армия нужните ѝ танкове, за да се пребори с руските сили.

В същото време САЩ обясниха защо не пращат M1 Abrams на Володимир Зеленски и войниците му - заради твърде скъпата поддръжка.

МакКол заяви в интервюто още, че тъй като "ще има зимна офанзива от страна на руснаците", Украйна се нуждае от "тези танкове на източния фланг в Донбас". Той добави, че Киев е нуждае и от АТАСМS - ракети "земя-земя" с по-дълъг обсег, за да "удари Крим, където са иранските дронове".

"Дайте танкове на Украйна": Шествие в Берлин с искане към германския канцлер (ВИДЕО)

Голямо шествие под надслов "Дайте танкове на Украйна" стана факт тази вечер в Берлин - при сградата на Бундестага. Причината – ча...

Междувременно сенаторът от Демократическата партия Крис Кунс заяви пред ABC, че "ако се изисква да изпратим няколко танка "Ейбрамс", за да отблокираме получаването на танкове "Леопард" от Германия, от Полша, от други съюзници, аз бих подкрепил това".

"Уважавам факта, че нашите военни лидери смятат, че "Ейбрамс" е твърде сложна и скъпа платформа, за да бъде толкова полезна, колкото Leopard, но трябва да продължим да работим с нашите близки съюзници и да вървим напред в крачка", добави Кунс.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон заяви, че не изключва възможността Париж да достави на Украйна основни бойни танкове Leclerc, произведени във Франция.

Държавният глава проведе среща с германския канцлер Олаф Шолц в Париж и заяви, че е помолил френския министър на отбраната Себастиан Лекорну да работи по този въпрос, пише "Ройтерс".

Словакия и Чехия също обмислят да пратят танкове "Леопард" на Украйна

Словакия и Чехия подкрепят идеята за изпращане на основни бойни танкове „Леопард“ (Leopard 2) на украинската армия. Това съ...

Според Макрон решението за прехвърлянето на танкове Leclerc на Украйна ще бъде взето през следващите дни и седмици, но трябва да бъде съгласувано с други съюзници, включително Германия.

"Войната в Украйна ни напомня, че от нашето поколение зависи да предотврати разпадането на мечтите на основателите на Европейския съюз", се казва в изявлението на двамата лидери. "Сега задачата ни отново е да гарантираме, че следващите поколения европейци ще могат да живеят на континент на мира, просперитета и свободата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Десетки ранени при влакова катастрофа в Аржентина (ВИДЕО)

САЩ: Новата руска офанзива няма да постигне значителни успехи

САЩ: Няма признаци за мащабна израелска офанзива в Рафах

Общото събрание на ООН подкрепи пълноправното членство на Палестина

На фона на руската офанзива срещу Харков: САЩ обяви пакет военна помощ за Украйна

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com