Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

19 април 2024, 11:04 часа • 5894 прочитания

Представителката на републиканците в Конгреса Виктория Спарц - единственият американски депутат, роден в Украйна - внесе поправки, с които призова за намаляване на предложения пакет от помощи за Украйна. Той трябва да бъде гласуван тази събота в Камарата на представителите на САЩ (долната камара) след дълго отлагане.

Още: Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Виктория Спарц иска по-малко военна и икономическа подкрепа за Киев

В едно от измененията на Спарц се предлага да се премахнат разпоредбите от предложения закон относно програмата PDA, която позволява на Белия дом да доставя оръжия на Украйна директно от военните запаси на САЩ.

Освен това поправките са насочени и към икономическата помощ, включена в предложението на републиканския председател на долната камара Майк Джонсън. Спарц предлага да се премахне клауза за отпускане на заеми на стойност над 7,8 млрд. долара. Също така иска да се попречи на президента на САЩ да опрости дълга на Украйна при определени условия.

Снимка: iStock

Още: Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

Четвъртата ѝ внесена поправка би премахнала 481 млн. долара финансиране от Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ, предназначени за бежанците, съобщи "Европейска правда".

И накрая, петото предложено от Спарц изменение гласи да се забрани на страните, засегнати от войната в Украйна, да използват средства по програмата FMF, която позволява директна покупка на оръжия от производители в подкрепа на нуждите на съюзник на САЩ.

Още: Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Коя е украинската конгресменка?

45-годишната Виктория Спарц е родена в Носовка (Черниговска област на Украйна) на 6 октомври 1978 г. Завършила е Киевския национален икономически университет, а по-късно и училище по бизнес към Университета в Индиана, САЩ.

Спарц се премества в Щатите през 2000 г., а през 2021 г. става първият член на Конгреса от украински произход. Известна е с твърдата си подкрепа за бившия президент Доналд Тръмп.

Още: Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес