X
 
 

Куба страда все повече от липсата на горива

1552 0
Куба страда все повече от липсата на горива
Снимка: iStock/Guliver
Куба трябва да приложи извънредни мерки, за да се бори с голям недостиг на гориво през септември, обяви президентът Мигел Диас-Канел.

Липсата на суровината е резултат от опитите на САЩ да блокират доставките на петрол за Куба, посочва БГНЕС. В момента в страната има малки наличности и се чака пристигането на кораб със суров петрол. Той ще е един от само двата търговски кораба, които ще доставят гориво в Куба до края на месеца.

Сериозен срив в туризма в Куба след санкциите на Тръмп

Голям спад отбелязва туризма в Куба, след като администрацията на Доналд Тръмп наложи забрана за американци да посещават островната дър...

Мигел Диас-Канел каза, че властите се опитват да избегнат нуждата от режим на тока. "Дори да се наложи да въведем режим, той няма да е толкова тежък, колкото по времето на Специалния период", заяви Диас-Канел, имайки предвид тежката икономическа криза през 90-те години на XX век, след разпадането на СССР.

Плановата икономика на Куба изпитва недостиг на валута от 2015 година, когато започнаха да намаляват доставките на петрол от съюзническата Венецуела. Откакто дойде на власт, Доналд Тръмп затегна още повече петролното ембарго, като каза, че целта му е да накара правителството в Хавана да направи реформи и да спре да подкрепя режима във Венецуела.

Освен това Тръмп иска да се хареса на традиционно зле настроените към комунистическата власт в Хавана кубински имигранти във важния за президентските избори щат Флорида.

"Мога да ви уверя, че имаме стратегия за успех и няма да позволим на администрацията на янките да постигне целта си и да обезкуражи кубинския народ, а още по-малко да го изтреби", подчерта Мигел Диас-Канел.

ЕС е против санкции на САЩ срещу Куба

Европейският съюз се обяви против нови санкции на САЩ срещу Куба и е готов да защити компаниите си, обяви представител на Общността, ци...

Actualno.com

Етикети: