Кубински учени: Няма "Хавански синдром"

5775
Кубински учени: Няма "Хавански синдром"
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма доказателства за твърденията на американски дипломати, че се сблъскват с така наречения "Хавански синдром" на острова, заявиха кубински учени, съобщи АФП. Смята се, че мистериозното страдание причинява главоболие, гадене и евентуално увреждане на мозъка, а се предполага, че е причинено от електронни оръжия, евентуално притежавани от американски съперник като Русия, пише БГНЕС.

От 2016 г. насам бяха съобщени няколко предполагаеми случая сред американски служители и разузнавачи, първо в Куба, след това в Китай, Германия, Австралия, Тайван и в самия Вашингтон. Група, свикана от правителството на Комунистическа Куба - 16 експерти в различни области и свързани с Кубинската академия на науките - заяви, че твърденията не са "научно приемливи" и няма "никакви научни доказателства за атаки" от такъв характер на кубинска почва.

Множество служители на ЦРУ са засегнати от „Хаванския синдром“

Около 100 служители на ЦРУ и членове на семействата им са сред многото американците, които са били засегнати от „Хаванския синдро...

"Ние заключаваме, че разказът за" мистериозния синдром "не е научно приемлив в нито един от неговите компоненти", се казва в доклада, публикуван в Cubadebate, официален новинарски сайт на Куба. През юли списание „Ню Йоркър“ съобщи, че има десетки нови случаи на „Хаванския синдром“ сред американските служители във Виена, Австрия от началото на 2021 г. Миналия месец вицепрезидентът на САЩ Камала Харис забави пътуването си до Виетнам, след като американското посолство в Ханой съобщи за възможен случай, което породи опасения, че тя може да бъде мишена.

В доклада на кубинския експерт се казва, че някои са приели „като аксиома, че нападенията са се случили в Хавана“. „Въпреки това, след четири години не се появиха доказателства за нападения“ и „нито кубинската полиция, нито ФБР, нито кралската канадска конна полиция са открили доказателства за „нападения“ срещу дипломати в Хавана въпреки интензивните разследвания."

Предполагаемите инциденти остават малко разбрани и предизвикват теории, че са причинени от оръжие, което използва фокусирани микровълни, ултразвук, отрова или дори са реакция на издаваните от щурци звуци.

Кубинските експерти казаха: „Нито една известна форма на енергия не може избирателно да причини мозъчно увреждане с пространствена точност като с лазерен мерник при условията, описани за предполагаемите инциденти в Хавана“. Те добавиха, че повечето от докладваните симптоми могат да бъдат обяснени с болест, заключвайки: „Няма нов синдром“.

Съществува ли микровълновото оръжие, причиняващо Хаванския синдром?

Според водещи американски експерти в последните години в няколко страни е било разработено портативно микровълново оръжие, способно да...

Синдромът почти неизменно засяга американските служители, но през 2017 г. канадски дипломати и техните семейства в Хавана съобщиха за няколко случая. Някои хора съобщават, че чуват фокусирани, високи или остри звуци, от които започва да им се гади. Понякога страдащите са имали кървене от носа, главоболие или други симптоми, наподобяващи сътресение.

Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп изтегли американския персонал от Хавана и изгони кубински дипломати от Вашингтон, намеквайки, че зад предполагаемите атаки стои или кубинското, или руското правителство. Миналата година проучване на Националната академия на науките заяви, че едно възможно обяснение може да бъдат импулсно насочени микровълни. ЦРУ създаде работна група за проучване на проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка