Латинска Америка предупреди Лондон за Асандж

4412
Латинска Америка предупреди Лондон за Асандж

Еквадор получи силна подкрепа от съюзниците си от Боливарския алианс на Америките (ALBA) във връзка с аферата Асандж.

На среща на върха, свикана спешно вчера в Гуаякил, Еквадор, министрите на външните работи на блока ALBA, включващ Венецуела, Куба и Никарагуа, предупредиха британското правителство, че влизането на полиция в еквадорското посолство в Лондон, за да арестува основателя на Уикилийкс, ще има сериозни последици в целия свят.

Срещата бе организирана два дни след като Кито предостави политическо убежище на Асандж, който се скри в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, съобщи БГНЕС.

"Предупреждаваме правителството на Великобритания за сериозните последици, до които ще доведе в целия свят евентуална пряка агресия срещу териториалната цялост на република Еквадор в Лондон", се казва в публикуваното комюнике за срещата.

"Отхвърляме заплахите, отправени от говорителите на британското правителство, защото те нарушават принципите на суверенитет и териториална цялост на нациите", се изтъква още в комюникето. Отправените заплахи показват, че е възможно необосновано нахлуване в дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон, за да бъде арестуван Джулиан Асандж, смятат министрите на страните от ALBA.

Още в четвъртък обаче Лондон заяви от най-високо равнище, че и въпрос не става да се влезе в еквадорското посолство. В случая няма никаква заплаха за атакуване на посолството, заяви британският министър на външните работи Уилям Хейг. Еквадорците изопачават нашите думи, посочи друг британски представител.

Кито обаче твърди, че е получил писмен документ за възможно влизане в посолството. Нямаше друг документ опровергаващ първия, или извинения за отправените заплахи, заяви ръководителят на еквадорската дипломатическа мисия Рикардо Патино.

Очаква се днес – два месеца след като се укри - Асандж да направи публично изявление пред еквадорското посолство, което ще е първата му публична поява от месец март. 

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com