Макрон предупреди Тръмп, че Г-7 може да стане Г-6 плюс 1

6412
Макрон предупреди Тръмп, че Г-7 може да стане Г-6 плюс 1
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон открито призова останалите страни-членки на организацията Г-7 да се изправят срещу САЩ заради търговската война, която американският президент Доналд Тръмп стартира. Макрон отправи призива си рамо до рамо с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Според Макрон е напълно възможно Г-7 да стане Г-6 плюс 1, визирайки отказа на Тръмп да споделя определени ценности и съответно да не подпише финалната декларация след срещата, ако тя е написана по определен начин, посочва The Guardian. И Макрон, и Трюдо обаче наблегнаха, че тонът спрямо Тръмп трябва да е учтив, но твърд. Те смятат, че срещата на Г-7 в Квебек е възможност за откровена дискусия с Тръмп.

Пръв отговор на митата на САЩ - от Канада, Тръмп отвърна с твърд тон

Министерството на финансите на Канада публикува списък със стоки от САЩ, които ще получат от 1 юли значително по-високи мита заради реш...

Именно в твърд тон Макрон посочи, че налагането на мита върху стоманата (25%) и алуминия (10%) от САЩ представлява стремеж към „сурова хегемония и изолационизъм”. Френският президент каза, че пазарът на останалите държави от Г-7 е по-голям от американския и добави, че „хегемонията налага правото на силния”, а срещу това Франция ще се съпротивлява. Макрон уточни и, че американският президент може би няма нищо против да е изолиран, но американските работници ще са първите пострадали от глобална търговска война. И припомни, че Франция е съюзник на САЩ така, както и другите държави в Г-7, което се доказва от позицията в Сирия, в Ирак.

Същевременно, в Twitter Доналд Тръмп отвърна на Макрон и Трюдо. „Моля, кажете на премиера Трюдо и президента Макрон, че те обричат САЩ на големи дългове и с огромни мита създават непарични бариери. Търговският излишък на ЕС със САЩ е 151 млрд. долара, а Канада държи нашите фермери и други производители настрана”, написа Тръмп според Агенция „Фокус”. И за финал заплаши, че САЩ може да наложи нови мита.

Европейският съюз трябва да реагира пропорционално на въведените от американските власти мита върху стоманата и алуминия. Това обяви пред журналисти след кацането си в Канада британският премиер Тереза Мей. Исторически Великобритания е най-верният съюзник на САЩ, но Тръмп отказа двустранна среща с Мей в рамките на Г-7.

"Разбира се ЕС ще предприеме ответни действия. Искаме да гарантираме и ние работим с другите страни в ЕС за осигуряване на пропорционален отговор и то в рамките на правилата на Световната търговска организация", каза тя.

От юли ЕС започва да налага допълнителни мита при вноса от САЩ

Европейската комисия съобщи, че ответните мита върху американски стоки ще влязат в сила от юли. Колегията на комисарите одобри решение...

Припомняме, че Канада моментално отвърна на митата на САЩ със свои мита, а се очаква от 1 юли Европейският съюз също да въведе мита за американски стоки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Наводненията в Бразилия: Кон се качи на покрива, чака да го спасят (ВИДЕО)

Против бяс: САЩ въвежда строги правила при пътуване с куче

Мъртъв кит се заклещи на носа на круизен кораб (ВИДЕО)

Отново: Крайнодясна конгресменка опита да свали Майк Джонсън, но се провали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com