Мъск иска дебат със съдия от Бразилия за "цензурата" на "X"

969
Мъск иска дебат със съдия от Бразилия за "цензурата" на "X"
Снимка: Getty Images

Разследван в Бразилия, собственикът на социалната мрежа "X" Илон Мъск ескалира спора си със съдия от Върховния съд заради предполагаемата цензура в социалната мрежа, като го предизвика на дебат и се подигра с борбата му с дезинформацията, предаде АФП.

Разправията избухна през уикенда, когато Мъск се нахвърли върху съдията от Върховния съд на Бразилия Александре де Мораес, който се бори агресивно с дезинформацията онлайн - особено с опитите на крайнодесни поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро да дискредитират избирателната система.

ОЩЕ: Така започва филмът за ядрения апокалипсис: Мъск за влизането на Украйна в НАТО (ВИДЕО)

Размяна на реплики

Шефът на Tesla и SpaceX заяви, че Мораес е "предал конституцията", като е ограничил свободата на словото, и "трябва да подаде оставка или да бъде подложен на импийчмънт". Той заплаши, че ще се противопостави на съдебните заповеди за блокиране на потребителите.

Мораес отговори в неделя, като заплаши с глоби от по около 20 000 долара, ако "X" активира отново всички блокирани акаунти, и нареди разследване на Мъск, обвинявайки го в "престъпно инструментализиране" на платформата.

Мъск отвърна на удара на "X", като написа: "Какво ще кажеш @Alexandre? Нека обсъдим това на открито".

Той също така шеговито представи себе си като психоаналитик на Мораес. "Кажи ми, Александре, дезинформацията в стаята с нас ли е сега?", написа той.

ОЩЕ: Мъск: Откраднахме земята от динозаврите

55-годишният Мораес е влиятелна и разединяваща фигура в Бразилия, където е един от 11-те съдии във Върховния съд и също така председателства Висшия избирателен трибунал. Критиците го обвиняват в цензура.

В защита на Мъск

Десни политици представиха манифест в защита на Мъск и подкрепиха призива му за отстраняване на Мораес. "Импийчмънтът" беше актуална тема в Х в Бразилия.

Председателят на Върховния съд Луис Роберто Барозу излезе с изявление, в което предупреди, че "всички компании", които работят в Бразилия, трябва да се подчиняват на нейните власти. Той заяви, че по време на изборите в Бразилия през 2022 г., които Болсонаро загуби от левия ветеран Луис Инасио Лула да Силва, се е разиграла "борба на живот и смърт за демократичното върховенство на закона".

Срещу 69-годишния Болсонаро се води разследване по подозрение, че е подготвял преврат, за да се опита да остане на власт.

ОЩЕ: Русия ще печели още и още територии, ако войната продължи: Мъск с прогноза

Междувременно председателят на Сената Родриго Пачеко отхвърли етикета "цензура", като призова законодателите да регулират социалните медии, за да спрат насилниците да "манипулират дезинформацията, да разпространяват омраза и насилие", в коментари, съобщени от новинарския сайт G1.

Роденият в Южна Африка 52-годишен Мъск е известен с понякога свадливите си изцепки. Миналата година той предизвика съоснователя на Facebook Марк Зукърбърг на бой в клетка, след като се появи информация, че колегата му милиардер работи по конкурент на Twitter.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com