На комисия в долната камара: САЩ подкрепят специален трибунал за Русия

1237
На комисия в долната камара: САЩ подкрепят специален трибунал за Русия
Снимка: iStock

Комисията по външни работи към Камарата на представителите на САЩ (долната камара) прие резолюция в подкрепа на създаването на специален трибунал за руските престъпления в Украйна.

Резолюцията беше регистрирана за първи път в Камарата на представителите на 31 януари тази година. Според текста ѝ "безпрецедентната пълномащабна инвазия на Русия в Украйна е достигнала критична точка, изискваща незабавни и решителни действия от страна на международната общност".

Една от възможните стъпки към създаването на специален трибунал включва споразумение между Украйна и ООН след гласуване в Общото събрание на ООН, се посочва в документа.

Зеленски разкри за напредък по създаването на трибунал за руската агресия

През май ще се направят някои важни стъпки по бъдещия трибунал за руската агресия в Украйна. Това обяви президентът Володимир...

В резолюцията, подкрепена от външната комисия на 16 май, се призовава президентът на САЩ Джо Байдън да "предприеме всички налични мерки" в подкрепа на създаването на специален трибунал.

Посланикът на Държавния департамент на САЩ по въпросите на глобалното наказателно правосъдие Бет Ван Шаак заяви в края на март, че САЩ подкрепят създаването на хибриден трибунал. Тази система би включвала "интегриране на професионалисти, съдии, прокурори, следователи, адвокати или чрез предоставяне на експертна помощ по искане на Украйна".

ОЩЕ: САЩ подкрепят създаването на трибунал за руските престъпления в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обаче е сред тези, които публично критикуват варианта за хибриден трибунал. През април той обяви, че има напредък по създаването на специален трибунал за наказване на руската агресия.

"Никога не казвай никога": Ще обяви ли Вашингтон Русия за страна - спонсор на тероризма?

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Държавният департамент не изключва определянето на Русия като държава - спонсор на т...

В речта си в Хага на 4 май Зеленски заяви, че светът "не трябва да се позовава на недостатъците на действащото международно право, а да вземе смели решения", които да ги коригират, за да получи "пълно" правосъдие. Той посочи като прецедент Нюрнбергския процес.

През февруари 2023 г. Дженифър Трахан - професор в Центъра по глобални въпроси към Нюйоркския университет, изрази загриженост, че трибунал, който няма пълен международен обхват, може да възпрепятства преследването на лица, отговорни за военни престъпления в Украйна.

Трахан се позовава на множество фактори в подкрепа на тезата си, включително тежестта на решенията, издадени от международен трибунал, в сравнение с немеждународен такъв. Освен това тя отбеляза, че Наказателният кодекс на Украйна налага сравнително леки присъди от 7 до 15 години затвор за престъпления, свързани с агресия, пише Kyiv Independent.

ОЩЕ: "Украйна да се върне в границите от 1991 г.": Конгресът на САЩ изготви резолюция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...