Над 20 жертви взе лошото време в САЩ

1169
Над 20 жертви взе лошото време в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 20 души са починали вследствие на студеното време, обхванало голяма част от САЩ през последните дни, предаде Асошиейтед прес. Днес властите в южния щат Луизиана съобщиха за нови три жертви, пише 24 часа.

Националната метеорологична служба съобщи, че към момента над 100 милиона души живеят в райони, за които е издаден някакъв вид предупреждение за опасно време. На този фон Тексас и някои зони в южната част на Големите равнини бяха връхлетени от нова зимна буря. Предупредителни кодове за зимни бури са издадени за целия район оттам до Бостън.

Леден кошмар в САЩ, щатът Тексас под снежна обсада

Близо 170 милиона души са в тежка зимна ситуация със заледени пътища, прекъсване на електрозахранването и опасно ниски температури. Те ...

Близо 3,4 милиона клиенти на електроразпределителни дружества в САЩ остават без ток. Над 3 милиона от тях са в щатите Тексас, Луизиана и Мисисипи. Дружество за доставка на комунални услуги в Мемфис, щата Тенеси, призова клиентите си да ползват помалко вода до петък, тъй като мразовитото време се отразява и на водоснабдителните системи. Местната компания за електро-, газо- и водоснабдяване Лайт, Газ енд Уотър (Light, Gas&Water) съобщи, че са спукани два магистрални водопровода, поради което налягането във водопреносната система се е понижило. Наблюдава се и понижаване на равнището на водохранилищата при помпените станции.

От компанията призоваха клиентите си да не оставят водата да тече напразно, докато мият чиниите, и като се въздържат да перат до петък. Около 3 милиона жилищни сгради и стопански обекти в Тексас, Луизиана и Мисисипи бяха без електричество към тази сутрин местно време. Водещият синоптик на метеорологичната служба Боб Оравец заяви пред Асошиейтед прес, че "наистина страданията, на които някои хора са подложени, нямат край". Той обаче все пак даде надежда, че в края на седмицата температурите в Тексас ще се повишат.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се обърна към хората, които страдат от липса на електричество и отопление в Тексас и други щати. В интервю на живо за предаването Today на телевизия Ен Би Си Харис заяви, знае, че хората без електричество не могат да я видят в момента, но с президента Джо Байдън "мислят за тях и наистина се надяват, че ще бъде възможно чрез подписването на спешни заповеди да им бъде осигурено федерално подпомагане". Саудитска Арабия изрази готовност да окаже цялата необходима подкрепа на хората в Тексас и другите американци, мъчещи се без електричество в зимното време. С този жест саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд започна днешната си реч на Международния енергиен форум. Генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо също спомена спиранията на тока в Тексас и изрази съжаление за разрушителното въздействие на бурята върху петролната промишленост. "Не можем да приемем енергийната сигурност за даденост, дори и в страна като Съединените щати", подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com