Над 20,5 хил. мигранти са избягали от САЩ в Канада миналата година

3754
Над 20,5 хил. мигранти са избягали от САЩ в Канада миналата година
Снимка: Pixabay

Повече от 20,5 хил. нелегални имигранти от САЩ са пресекли сухопътната граница на Канада през 2017 година. Това съобщи в събота телевизия „Глобал Нюз“, позовавайки се на данни от Националната миграционна служба на Отава.

„Само през декември миналата година полицаите са задържали на граничните пунктове 1978 нелегални чужденци. Общият брой на бежанците, преминали канадско-американската граница през 2017 г. пък е достигнал 20 593 души“, отбелязва медията. Основно, нелегално преминаващите в Страната на кленовия лист избират провинциите Квебек и Манитоба, като по-голямата част от тях са хаитяни и нигерийци.

8,2 по Рихтер удари Аляска, опасност от цунами*

Мощен трус от 8,2 по Рихтер разтърси южния бряг на Аляска тази сутрин. Предупреждения за вероятност от цунами бяха издадени за Аляск...

Масовото бягство на мигранти от САЩ към Канада започна през 2017 година, когато на власт дойде Доналд Тръмп. Самите преселници признават, че са избрали да напуснат Щатите именно поради страх от депортация заради строгата миграционна политика, наложена от Тръмп.

Съгласно споразумението от 2004 година между САЩ и Канада лицата, търсещи закрила, могат да подадат съответната молба до органите на една от двете северноамерикански държави в зависимост от първоначалната си точка на пребиваване. Ако те обаче, пристигнат първо в САЩ, а след това през сухопътната граница, достигнат и в Канада, тогава, те трябва да бъдат депортирани обратно, тъй като Щатите се водят „достатъчно сигурна страна“.

След указите на Тръмп за затягане на миграционната политика на Вашингтон обаче, активистите за правата на човека настояха, че САЩ вече не са безопасни за бежанците, затова нелегалните имигранти вече не могат да бъдат депортирани от Канада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com