Наричат го "Тръмп с мозък". Кой е Рон ДеСантис?

5045
Наричат го "Тръмп с мозък". Кой е Рон ДеСантис?
Снимка: Getty Images/Guliver

"Смелостта да бъдеш свободен: Планът на Флорида за възраждане на Америка" - това е името на книгата, която Рон ДеСантис представи през март. Посланието, с което 44-годишният кандидат за президент на САЩ ще обикаля страната в предизборната си кампания, е просто - никой американски губернатор не е правил толкова много за щата си, колкото той. Или както скандират привържениците му: "ДеСантис 2024 - Да направим Америка като Флорида".

ДеСантис не е първият кандидат за президент, който публикува книга точно преди началото на кампанията си. Всъщност тя е нещо като перфектното мотивационно писмо - разказва за щастливото му детство във Флорида и за страстта му по бейзбола, популярен американски спорт.

Талантът му като спортист му отваря и вратата към престижния университет Йейл. Кариерата му започва като учител по история, после учи право в Харвард. Докато следва се присъединява и към армията, а по-късно започва работа като военен адвокат в затвора Гуантанамо. Съветник е на елитния отряд на американските тюлени във войната в Ирак, което му печели и няколко медала.

От конгресмен до губернатор на Флорида

През 2012 ДеСантис вече е прекарал две години като прокурор и решава да направи крачката към политиката. Шест години той е конгресмен, преди да се кандидатира за губернатор на Флорида и да спечели през 2018 година.

Женен и баща на три деца, губернаторът на Флорида е в пика на популярността си в САЩ. В края на 2022 година той запази губернаторския си пост, въпреки че Флорида е един от т.нар. колебаещи се щати, които не гласуват винаги за една от двете партии.

ДеСантис печели гласоподавателите с добри икономически политики, обещания за ниски данъци и открито неодобрение на всички мерки против коронавируса.

ДеСантис и Тръмп вече не са приятели

Доналд Тръмп изиграва ключова роля за овластяването на ДеСантис. Докато не осъзнава, че му е помогнал да се превърне в основния му опонент. Оттогава Тръмп вече го обижда и се подиграва с него, наричайки го неблагодарен и лицемерен и заплашвайки да изкара наяве неприятни неща за него.

ДеСантис има своя стратегия за атаките на Тръмп - игнорира ги и дори не го споменава в речите си. Губернаторът на Флорида иска да премести фокуса върху себе си и да се представи като политика, който в най-голяма степен представя на консервативната политика в САЩ. Но без скандалите, хаоса и съдебните процеси. "Тръмп с мозък", както го наричат някои.

По пътя към Белия дом обаче той има една голяма спънка - за разлика от Тръмп, който вдига на крака огромни зали и площади с речите си, ДеСантис е определян като лош оратор.

Противник на либералните идеи

Рон ДеСантис може и да се надява, че няма да му се наложи да подобри ораторското си майсторство. Защото той е поел кръстоносен поход срещу т.нар. Woke култура, която се бори за заличаването на всякаква дискриминация в американското общество. Губернаторът стартира културна война във Флорида и започна да прокарва редица закони в тази посока: за спиране на въпросната Woke култура, срещу говоренето за гейовете или за правата на родителите в образованието.

Ако учителите говорят на учениците за хомосексуалност рискуват да бъдат уволнени. Расизмът и робството вече не са част от учебната програма - белите ученици може да се почувстват персонално отговорни. Транссексуални момичета нямат право да се състезават в женски спортни дисциплини. Ако учител иска да сложи на бюрото си снимка на своя партньор, не може да го направи, ако въпросният партньор е от същия пол.

"Родителите пращат децата си в училище, за да учат, не за да им прокарват идеология", казва Рон ДеСантис. В резултат от политиките му рафтовете в училищните библиотеки са опразнени от книги за робството, защото училището рискува да бъде съдено.

Във война и с Дисни

Рон ДеСантис влезе в сблъсък и с развлекателния гигант Дисни, въпреки че един от популярните лунапаркове на компанията се намира в Орландо, Флорида и предоставя работни места на 70 хиляди души в щата. Губернаторът обаче реши да отнеме на Дисни специалния статут, който им позволява да пестят данъци.

ДеСантис направи и така, че абортите вече са забранени във Флорида след 15-ата гестационна седмица - освен в специални случаи. Това се случи още преди конституционното право на аборт да бъде отменено от Върховния съд на САЩ.

Ако ДеСантис успее да надвие не само Доналд Тръмп в републиканските предварителни избори, но и Джо Байдън след това, ситуацията ще се промени драстично за лявата либерална Америка. А по отношение на руската агресия срещу Украйна, ДеСантис коментира пред Фокс Нюз, че не е "в националния интерес" на САЩ да "се въвлича в териториалния спор между Украйна и Русия".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка