Научиха новозеландски папагал да ползва тъчскрийн

3448
Научиха новозеландски папагал да ползва тъчскрийн
Снимка: Getty Images/Guliver

Кеа, застрашен папагал от Нова Зеландия, е достатъчно умен да използва тъчскрийн, но изглежда не може да направи разлика между реалния и виртуалния свят, според ново проучване, съобщава „Гардиън“.

Изследователи са научили шест кеа в резервата за диви животни „Willowbank“ в Крайстчърч да работят със сензорни екрани. На птиците били поставени поредица от задачи, които били или изцяло физически, или изцяло на екрана, или смесица от двете.

Амалия Бастос, кандидат докторант в Университета в Оукланд и главният автор на изследването, заяви, че въпреки че кеа са били обучени да използват електронни устройства в миналото, изследването е показало, че виртуалните тестове могат да се използват за точно изучаване на естественото поведение на птицата в реалния свят .

Папагал избяга от цирк в Смолян, "заловиха" го

Папагал от породата "Ара" е избягал от цирк в Смолян снощи, наложило се да викат пожарната на помощ. Около 21,50 часа в полицията полу...

Бастос се надява, че изследването може да подобри успеха на програмите за опазване на породата и освобождаването на застрашения папагал.

„Наистина е трудно да се държат в плен, защото са толкова интелигентни, затова трябва постоянно да се обогатяват психически, за да останат психически здрави“, каза тя.

Това изисква пазителите на зоологическите градини да провеждат с птиците забавни игри, каза Бастос, но „те са много любопитни и много бързо научават, че ако прекарват времето си сред хората, те са нещо положително“.

Увенчан като птица на годината на Нова Зеландия през 2017 г., кеа е единственият алпийски папагал в света. Това е изключително любознателен и палав вид, известен с това, че атакува чистачките на стъклата и рови из чанти, като в един случай дори е откраднал паспорта на шотландски мъж. Заплахите за оцеляването му включват отравяне с олово и смърт от човешки взаимодействия.

Папагал стана герой спасявайки стопанката си

Екшънът се развил в Лондон при, на пръв поглед, съвсем безобидна разходка в парка. Жената отишла на общественото място, за да може пап...

Бастос каза, че кеа, отглеждана в плен и с умствено обогатяване чрез екрани, без човешко взаимодействие, може да бъде по-подходящ за освобождаване в дивата природа. „Наистина е важно да ги държим далеч от човешката среда, доколкото е възможно“, каза тя.

Тъй като клюновете на птиците са направени от кератин - подобно на човешките нокти - които не могат да активират сензорни екрани, изследователите размазали фъстъчено масло върху устройствата и обучили кеа да активира екраните, като ги облизва.

Екипът показал на папагала черна топка на клатеща се поставка, която се накланя така, че топката попада в една от две кутии. Папагалът се научил да проследява топката и да избира кутията, където е паднала, в замяна на храна. Задачата била копирана на екрана с изцяло виртуална топка и кутии, като изследователите повторили задачата със смес от виртуални и физически елементи. Кеа очаквалистинска кутия да съдържа виртуална топка, което предполага, че птиците вярват, че събитието на екрана продължава в реалния свят.

Изследването е публикувано в рецензираното списание „Biology Letters“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка