Невиждани бойкоти на американски спортисти и отбори след стрелбата по Джейкъб Блейк

1775
Невиждани бойкоти на американски спортисти и отбори след стрелбата по Джейкъб Блейк
Снимка: Getty Images/Guliver

Невиждана в спортната история на САЩ нощ на бойкоти започна с отказа на баскетболистите на "Милуоки Бъкс" да излязат за плейофния си мач в НБА срещу "Орландо Меджик". Причината е случаят със простреляния в неделя от полицай чернокож Джейкъб Блейк в Кеноша, заради който се стигна до безредици и въвеждане на извънредно положение в щата Уисконсин.

Този бойкот бе последван от отказ на играчите на "ЛА Лейкърс" да излязат за двубоя срещу "Портланд", а "Хюстън Рокетс" и "Оклахома Сити" се обединиха за общ бойкот и техният мач също не започна. Така и трите предвидени в програмата срещи в НБА се провалиха.

Тръмп мобилизира федерални сили заради поредните безредици след полицейска стрелба по афроамериканец

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Twitter, че федералните правоприлагащи органи ще бъдат изпратени в Кеноша, Уисконсин, за да пот...

В момента се водят преговори за продължаването или прекратяването на сезона в Националната баскетболна асоциация. Вижте кои отбори искат първенството да се прекрати в SportLive.bg.

Заради стрелбата по Джейкъб Блейк не се изиграха и пет от предвидените по програма шест мача в бейзболната мейджър лига (МЛБ) след бойкот от отборите. Отражение на скандала имаше и в лигата за европейски футбол в Щатите (Мейджър сокър лийг), където бяха отложени двубоите "Далас" - "Колорадо Рапидс", "Сан Хосе" - "Портланд", ФК "Лос Анджелис" - "Реал Солт Лейк", "ЛА Галакси" - "Сиатъл Саундърс" и "Интер Маями" - "Аталанта Юнайтед".

Организаторите на тенис турнира "Мастърс" в Ню Йорк пък решиха мачовете в четвъртък да не се провеждат, в знак на протест срещу расовото неравенство.

"Като спорт, тенисът колективно застава срещу расовото неравенство и социалната несправедливост, която още веднъж бе демонстрирана в САЩ", се казва в изявлението.

Поредният случай със стрелба от полицаи, взривил САЩ - пострадалият може да остане инвалид

Афроамериканецът Джейкъб Блейк, който беше прострелян от полицай и предизвиква нова вълна от протести в САЩ, е парализиран от кръста н...

Днес трябваше да са полуфиналните мачове при мъжете и жените, но те са пренасрочени за петък. Една от полуфиналистките при жените - Наоми Осака, обаче се отказа от участие именно заради инцидента с Джейкъб Блейк. "Като чернокожа жена усещам, че има много по-важни въпроси, които се нуждаят от незабавно внимание, отколкото да ме гледат как играя тенис", написа Осака в "Туитър". Това позволи на Елизе Мертенс да достигне до финал на турнира без игра.

Отборът от Националната футболна лига (НФЛ) "Детройт Лайънс" пък не излезе за тренировка. Вместо това състезателите от тима се снимаха с надписи "Няма да мълчим!" и "Светът не може да продължи така".

Толкова бойкоти наведнъж не се помнят в спортната история на САЩ, извън случаите, когато е имало цели замразени сезони заради войни, или пък провалени преговори между спортна лига и и някоя телевизия за ТВ правата. В такива случаи обаче водещи не са били отделни отбори, а целите спортни асоциации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com