Новата глава в противопоставянето на САЩ и Иран - санкции и кибератаки

4647
Новата глава в противопоставянето на САЩ и Иран - санкции и кибератаки
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ въвеждат допълнителни мащабни санкции срещу Иран от понеделник. Това написа в Twitter американският президент Доналд Тръмп.

Той за пореден път заяви, че Техеран не може да притежава ядрени оръжия. "Чакам деня, когато санкциите ще бъдат свалени и Иран отново стане продуктивна и просперираща страна. Колкото по-бързо, толкова по-добре", казва Тръмп, предаде БГНЕС.

В четвъртък, Ислямската революционна гвардия обяви, че е бил свален американски безпилотен самолет в южната част на страната, след като е нарушил иранското въздушно пространство. По-късно Централното командване на американските въоръжени сили заяви, че иранската противовъздушна ракетна система е свалила самолет на американския флот над Ормузкия проток в международното въздушно пространство.

Напоследък отношенията между САЩ и Иран значително се влошиха. Извън инцидентите с нападнати танкери в Оманския залив и до бреговете на ОАЕ, както и сваления безпилотен американски самолет от ирански военни, американските власти наложиха строги санкции срещу ключови области на иранската икономика и продължават да увеличават натиска срещу Техеран. Целта на Вашингтон е да "промени поведението" на Ислямската република. САЩ също обявиха иранската Ислямска революционна гвардия за терористична организация. В отговор Иран е призна Централното командване на американските въоръжени сили за терористична организация, а САЩ - за "държава, спонсорираща тероризма".

Междувременно, американски медии твърдят, че САЩ са извършили кибератаки срещу иранските системи за контрол на ракети и шпионската мрежа тази седмица. Американският президент Доналд Тръмп нареди в отговор въздушен удар срещу Иран, но след това го отмени, като каза, че отговорът няма да бъде "пропорционален" и вместо това обеща нови санкции за страната. В Twitter Тръмп опита да се оправдае, че не е върнал американските военни, а ги е спрял да продължат напред.

Тръмп спрял атаката срещу Иран, защото щяла да убие 150 души

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че е наредил въздушни удари срещу Иран тази нощ и ги е отменил в последния момент. В профила...

Според The Washington Post, атаката е засегнала компютри, използвани за контрол на ракети и изстрелване на ракети. Yahoo цитира двама бивши служители от разузнаването, които казват, че цел на САЩ е била шпионска група, отговорна за проследяването на кораби в стратегическия Ормузки проток. Служители от Министерството на отбраната на САЩ отказаха да потвърдят информациите.

"Като въпрос на политика и оперативна сигурност, ние не обсъждаме операциите в кибер пространството, разузнаването и планирането", заяви говорителката на министерството на отбраната Хедър Баб.

Тези кибератаки не са първият път, когато САЩ и Иран се изправят един срещу друг онлайн. Смята се, че вирусът Stuxnet, открит през 2010 година, е бил проектиран от Израел и САЩ, за да атакува ядрените съоръжения в Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка