Обама: Ако някой се закача с Израел, САЩ ще бъде там

7215
Обама: Ако някой се закача с Израел, САЩ ще бъде там
Снимка: Gettyimages

Американският президент Барак Обама увери Израел, че САЩ остават техният най-непоколебим партньор. В интервю за американското издание "Ню Йорк Таймс" той заяви, че както Иран, така и останалата част от света трябва да знае, че "ако някой се закача с Израел, Америка ще бъде там", пише БГНЕС.

"Ще считам за свой провал, за фундаментален провал на президентството ми, ако по време на моето управление или като следствие от работата ми Израел стане по-уязвим", каза още Обама пред изданието.

Президентът на САЩ също така призна правото на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, който е и един от най-яростните критици на постигнатата рамкова сделка между Иран и световните сили, да се притеснява от действията на Техеран. Според него Израел "има пълното право да се притеснява за Иран", страна, която е заплашвала "да унищожи Израел, която е отричала Холокоста, която е изразявала зли антисемитски идеи".

Въпреки това обаче американският държавен глава заяви, че предварителната сделка с Техеран – която е предпоставка за окончателна сделка, която трябва да бъде сключена до 30 юни, е "възможност един път в живота", която може да ограничи разпространението на ядрени оръжия в Близкия изток.

Според договорените миналата седмица споразумения с Иран, страната трябва да намали своите запаси от обогатен уран, които биха могли да бъдат използвани за създаването на ядрено оръжия. Също така броят на центрофугите, които биха могли да произведат още такъв уран трябва да се намалят с повече от две трети.

Нетаняху с нова порция критики за иранското ядрено споразумение

Споразумението за иранската ядрена програма, ако бъде реализирано, може да предизвика надпревара в ядреното въоръжаване в Близкия изт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com