Обама предложи 1 млрд. долара за сигурността на Източна Европа

35142
Обама предложи 1 млрд. долара за сигурността на Източна Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският президент Барак Обама днес обяви, че иска да отпусне около един милиард долара за разполагането на нови американски сухопътни, въздушни и морски части в Източна Европа заради притеснението на страните в региона във връзка с украинската криза, предаде AFP.

Инициативата, която има за цел да успокои опасенията на Източна Европа, трябва да бъде одобрена от американския парламент.

НАТО засилва сухопътните, морските и въздушните си части в Източна Европа

Напрежението около кризата в Украйна не стихва. Днес от НАТО обявиха, че Алиансът ще засили сухопътните, морските и въздушните сили в И...

Планът включва още развитието на капацитета на страните, които не са членове на НАТО, като Украйна, Грузия и Молдова. По този начин тези държави ще могат да си сътрудничат със САЩ и техните западни съюзници и ще засилят собствената си отбрана, обясниха от Белия дом.

Обама пристигна в Полша, откъдето започва европейската му обиколна, белязана от конфронтацията между Русия и Украйна.

"Ангажиментът на Вашингтон към сигурността на своите съюзници в Централна и Източна Европа е ненарушим", заяви Обама, като добави, че това е крайъгълен камък за собствената сигурност на САЩ.

Обиколката на Обама ще включва посещение в Белгия за срещата на върха на Г-7 и във Франция за разговори с френския президент Франсоа Оланд. Той ще присъства на церемонията по честването на 70-ата годишнина от десанта в Нормандия през Втората световна война.

По време на престоя си във Варшава Обама ще се срещне с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко в знак на подкрепа към неговата убедителна победа на изборите.

В Нормандия Обама може да се изправи лице в лице с руския президент Владимир Путин, което ще бъде трънлива и деликатна среща на фона на дългите опити на американския държавник да изолира своя съперник.

Белият дом уточни, че не е предвидена официална среща на четири очи между двамата лидери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com