Обама се включи ударно, за да не загубят демократите съкрушително за Конгреса

1968
Обама се включи ударно, за да не загубят демократите съкрушително за Конгреса
Снимка: Gettyimages

Бившият американски президент Барак Обама, по чието време настоящият Джо Байдън беше вицепрезидент на САЩ, се включи ударно в кампанията за междинните избори за Конгреса, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

В петък, 28 октомври, двамата мъже говориха по едно и също време в два различни края на Съединените щати: Байдън в Пенсилвания, а Обама в Джорджия - два решаващи щата за стремежа на Демократическата партия към Конгреса. И двамата президенти използваха почти едни и същи аргументи: необходимостта да се спаси американската демокрация, като се блокира Републиканската партия на Доналд Тръмп.

Ще се уморят ли САЩ от войната в Украйна?

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепя Украйна "колкото е необходимо". Администрацията му вече е похарчила 8 милиарда долара с...

Отдавна известен с ораторските си умения, Обама понякога крадеше светлината на прожекторите от бившия си вицепрезидент, чиито изяви в кампанията са по-прозаични.

"Ако те спечелят, не се знае какво може да се случи. Имам нужда да станете от дивана и да гласувате! Сложете телефона си, дайте почивка на TikTok и гласувайте!", каза Обама за републиканците, като видимо се наслаждаваше на ентусиазма на събралите се да го чуят в Атланта.

Това беше завръщане на сцената за бившия президент, който управляваше в продължение на два мандата, приключващи в началото на 2017 г. Извън общественото внимание Обама се посвети на продуцирането на документални филми, писането и филантропията.

Но сега, в качеството си на заместник на предизборната кампания, Обама е много зает. След Джорджия Обама се отправи към Мичиган и Уисконсин за предизборни събития в събота. Във вторник той ще бъде в Невада, а след това в Пенсилвания.

Ораторското умение на Обама се прояви в събота в Детройт, когато един от участниците в кампанията го прекъсна. "Точно сега говоря. Ще имате възможност да говорите по-късно... Това не е начинът, по който ние правим нещата", каза Обама спокойно.

Междинните избори в САЩ - републиканците удържат Сената

Предварителните данни за междинните избори в САЩ дават противоречива картина какво точно се случва и как ще се отрази на американския п...

Последните проучвания на общественото мнение даваха надежда на Демократическата партия да запази несигурния контрол над Сената, като същевременно загуби контрола над долната камара на представителите в полза на републиканците. Още по-наскоро обаче някои десни кандидати се издигат в социологическите проучвания, включително някои от най-яростните републикански защитници на бившия президент Тръмп. Сега Белият дом се опасява, че загубите в Камарата на представителите може да са по-големи от очакваното.

Ако тези загуби се разпространят и в Сената, двете камари на Конгреса ще бъдат под контрола на републиканците.

"Неизбежна опасност"

Барак Обама в известен смисъл е в добра позиция да алармира: неговата партия претърпя, както самият той го нарече, "съкрушителен удар" на парламентарните избори през 2010 г., които отбелязаха средата на първия му мандат.

"Съществува присъща опасност да си в Белия дом и да се намираш в балон", каза той по онова време, визирайки 160-годишната история на междинните избори, които почти винаги наказват управляващата партия.

Семейство Обама най-почитани в света, Путин в топ 10

Руският президент Владимир Путин е сред първите 10 най-почитани хора в света през 2021 г., според резултатите от анкета, проведена от б...

Джо Байдън, който се гордее с това, че е президент на "средната класа", далеч от вашингтонския балон, все пак още от началото на кампанията даваше да се разбере, че не му е приятно да навлиза във враждебна изборна територия. Той пътува редовно и набира средства за Демократическата партия, но непопулярният 79-годишен президент не се е осмелил да навлезе в някои от най-оспорваните щати, като например Аризона. Байдън ще проведе заключителен митинг в Мериленд, който се смята за много сигурен избор.

От своя страна Обама изрази загриженост в интервю относно посоката, в която са поели демократите. Той изрази тревога, че те са затънали в абстрактни полемики по сложни социални въпроси и изглеждат откъснати от ежедневието на хората, докато републиканците упрекват демократите по отношение на престъпността и нарастващите разходи за живот.

Вярвайки, че политиката не трябва да бъде въпрос на "бъзик", Обама предупреди, че партията трябва да помогне на хората "да не се чувстват така, сякаш ходят по яйчени черупки". Той призова демократите да бъдат "малко по-реални и малко по-земни", като заяви, че този подход ще допринесе "много за противодействие на систематичната пропаганда, която според мен се разпространява от Fox News", предпочитания телевизионен канал на републиканците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com