Очаквано: Конгресът на САЩ официално обяви Тръмп за президент*

2375
Очаквано: Конгресът на САЩ официално обяви Тръмп за президент*
Снимка: Getty Images/Guliver

Конгресът на САЩ официално обяви Доналд Тръмп за победител от президентските избори на 8 ноември, информира ТАСС.

Това стана, след като висшият законодателен орган направи равносметка от вота. Преброяването на гласовете на електорите от Избирателната колегия бе извършено на съвместно заседание на Сената и Камарата на представителите.

Тръмп заяви, че Мексико ще плати на САЩ цената за стената по границата помежду им

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп допусна възможността избирателите в страната да платят първоначалната сметка при строежа на...

"Доналд Тръмп от Ню Йорк е получил 304 гласа, а опонентът му от Демократическата партия Хилари Клинтън е получил 227", съобщи вицепрезидентът Джо Бидън след края на съвместното заседание на Сената и Камара на представителите. По информация на AFP трима недоволни от вота са прекъснали изказването на Бидън и са били изведени от залата.

Actualno.com припомня, че след като Тръмп спечели в щатите Пенсилвания, Уисконсин и Аляска, които му донесоха 33 гласа, правейки преднината му пред Хилари Клинтън недостижима, нюйоркският бизнес магнат се превърна в 45-тия по ред президент на страната след вота на американците на 08.11.2016 г.

В края на декември 2016 г. без особена драма премина гласуването в Електоралната колегия в САЩ, с което всъщност официално се избира държавен глава на страната. Спечелилият на 8 ноември повече електорални гласове кандидат-президент Доналд Тръмп ги реализира с лекота и в колегията, макар че двама от републиканците електори не го подкрепиха.

Въпреки това Тръмп достигна необходимия му брой електори - 270 и вече официално е президент на Съединените щати, предаде тогава ABC. Сметката показва 305 електорални гласа за Тръмп. Той ще влезе в Белия дом този месец.

Доналд Тръмп нареди изтегляне на всички посланици, назначени от Обама

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп за пореден път показа, че няма намерение да се съобразява с традиционните дипломатичес...

Знаете, президентските избори в САЩ са двустепенни. По Конституция жителите гласуват за кандидат-президентите, но кандидатите получават техните гласове не пряко, а чрез Електорална (избирателна) колегия. Избирателната колегия се състои от 538 членове електори. Това число включва броя на представителите на отделните щати в двете камари на Конгреса (Камарата на представителите и Сената). Представителството на щатите в Конгреса обаче, съответно и в колегията, не е еднакво. Колкото по-голямо население има даден щат, толкова повече са представителите му в Конгреса, съответно толкова повече са и електорите му в електоралната колегия.

На два пъти в историята на САЩ за президент е избиран кандидатът с по-малко гласове от прекия вот на избирателите. Първият път това се случва през 1824 година, когато президент става Джон Куинси Адамс. Втория път това се случи в наше време. На изборите през 2000-та година кандидатът на демократите Ал Гор събра 48,4% от гласовете на избирателите, а републиканецът Джордж Буш-младши 47,9 процента. В избирателната колегия обаче Буш получи гласовете на 271 електори, а Гор на 266.

*Обновена в 21:38 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Наводненията в Бразилия: Кон се качи на покрива, чака да го спасят (ВИДЕО)

Против бяс: САЩ въвежда строги правила при пътуване с куче

Мъртъв кит се заклещи на носа на круизен кораб (ВИДЕО)

Отново: Крайнодясна конгресменка опита да свали Майк Джонсън, но се провали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com