Около половината от пчелите в САЩ са измрели през последната година

1267
Около половината от пчелите в САЩ са измрели през последната година

Пчеларските ферми на САЩ са загубили около 44% от пчелите си през изминалата година, което провокира учените да говорят за екологична катастрофа и възможен срив на цялата популация на пчели, дължащи се на епидемия от акара Вароа (Varroa destruktor), съобщават учени от Университета в Мериленд, предаде РИА Новости.

„Вече втора година наблюдаваме, че популацията на пчелите продължава да намалява с много висока скорост през лятото, което ни накара да се тревожим за нейното състояние. Намаляването на числеността на пчелите през зимата е нормално явление, но фактът, че пчелите измират през лятото, когато трябва да са най-здрави, много ни притеснява“, казва Денис ван Енгелсдорп от Университета на Мериленд.

Франция ще опита да издейства общоевропейска забрана за вредни за пчелите пестициди

Франция може да отложи постоянната забрана за използване на определени пестициди, които доказано убиват пчелите, защото Париж опитва да...

През последните години в САЩ се развива опасна ситуация както за домашните пчели, така и за техните диви родственици. Броят им първо е спаднал с 40% през миналата година, а след това с още 44% през тази година.

Основната причина за изчезването на домашните и на дивите пчели е конкретен феномен – епидемията на паразитния акар Вароа. Това членестоного е опасно за пчелите не само по себе си, а поради факта, че е носител на няколко вируса, заразяване с които води до деформация на крилата на пчелите и различни други проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com